Thursday, 30. June 2022.
Unsko-sanski kanton 31° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Avgusta. 2016. Biznis, Vijesti
Jedina međunarodna luka u BiH bilježi uspjehe: Za modernizaciju Luke Brčko 10 miliona eura

I pored poteškoća s kojima se susreće, jedina međunarodna luka u Bosni i Hercegovini – Luka Brčko u prvih sedam mjeseci ove godine uspjela je ostvariti zapažene rezultate u oblasti poslovanja.

Zahvaljujući dobrim hidrološkim prilikama, ali i povećanju poslovne aktivnosti stalnih klijenata, uposlenici luke su u periodu od januara do jula ove godine uspjeli pretovariti 118.000 tona različite robe. “U tom segmentu poslovanja mi smo ispunili plan za ovu godinu, odnosno pretovarili smo 50 posto više tereta nego u čitavoj prošloj godini”, kaže na početku razgovora za Klix.ba direktor Luke Brčko Pero Gudeljević. Osnovna djelatnost luke je pretovar generalnih tereta, odnosno robe, što je prema Gudeljevićevim riječima jedan od izvora prihoda. “Osim toga, dio prihoda ostvarujemo od naplate carinskog terminala koji je u sastavu luke, iznajmljivanjem skladišnih prostora i pružanjem drugih usluga mehanizacijom koju posjedujemo”, dodaje Gudeljević.

Problem plovnost Save

Problemi s kojima se ova luka suočava ponavljaju se iz godine u godinu, a jedan od gorućih je plovnost rijeke Save.
“U prosjeku svake godine Sava nije plovna najmanje tri mjeseca u kojima faktički pretovarni kapaciteti Luke Brčko stoje”, nastavlja sagovornik portala Klix.ba.
Trenutni kapaciteti luke koja upošljava 64 radnika iznose od 200 do 250 hiljada tona godišnje, a najveći komitenti su Sisecam Soda iz Lukavca i zenički ArcelorMittal.
“U ovom trenutku lučki kapaciteti su dovoljni za potrebe naših klijenata, ali najave povećanja njihovih potreba su motiv zbog kojeg želimo povećati naše kapacitete i unaprijediti naše usluge”, nastavlja direktor Luke Brčko.
U cilju unapređenja i modernizacije lučke infrastrukture u narednom periodu u ovo javno preduzeće trebalo bi biti uloženo deset miliona eura.
Naime, Vlada Brčko distrikta BiH već je dala saglasnost na plan da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključi kreditni aranžman od deset miliona eura.
Od spomenutog iznosa tri miliona bi bila grant sredstva, a ostatak bi se nakon tri godine grejs perioda vraćao uz kamatnu stopu od jedan posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision