Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Je li upitan integritet bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini?

Učestala hapšenja pripadnika MUP-a, SIPE, OBE, Granične policije, Oružanih snaga BiH posljednjih mjeseci, koji su direktno ili indirektno sarađivali i štitili pripadnike kriminalnih grupa iz regiona, u velikoj mjeri su doveli u pitanje integritet bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini.
Razlog za kriminal i korupciju u agencijama za sprovođenje zakona profesor Predrag Ćeranić vidi u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i njihovoj vezi sa moćnim političarima. Kao najslabiju kariku u vrhu piramide vidi upravo politiku.

„Žalosno je što organizovane kriminalne grupe imaju svoje ljude u svakoj agenciji za provođenje zakona. Informacijama se trguje i stiče se utisak da svako ima svoju cijenu. Najvažnije im je da se ljudi iz politike zauzmu za njih i tako je na vrhu piramide sektoru bezbjednosti, nažalost i po dubini.“
Stručnjak za bezbjednost Duško Vejinović vjeruje da većina bezbjednosnih institucija u Bosni i Hercegovini radi u skladu sa zakonom. No, problem je, kaže, u tome što su korumpirani pojedinci uvezani sa kriminalnim miljeom, te su pod zaštitom instititucija vlasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision