Wednesday, 24. April 2024.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2023. Zanimljivosti
Je li med adekvatna zamjena za šećer?

Konzumiranje sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može da poboljša kontrolu šećera u krvi i snizi nivo holesterola ako se uzima u kontekstu zdrave ishrane, rezultati su studije objavljene u “Nutrition Reviews”.

“Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80 odsto šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može da smanji kardio-metaboličke rizike“, rekao je u saopštenju Tausif Kan, viši istraživač koji je vodio studiju i naučni saradnik za prehrambenu nauku na Medicinskom fakultetu Temerti u Torontu.

Istraživači su sproveli sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u studiji.

“U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti”, rekao je Kan.

Konzumiranje meda bilo je povezana sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila “klinički vrlo mala”.

“Međutim, to pokazuje da nema štete kada je u pitanju uzimanje meda, i da malo smanjenje takođe može da bude dugoročno korisno”, objasnio je on.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila vlaga.

To, kaže Kan, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj efekat.

Preporučio je da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju ishranu ako “uživaju u ukusu i žele da unesu raznolikost u cjelokupni hranljivi obrazac ishrane”.

Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamjenom šećera medom, ali da treba da imaju na umu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje količine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision