Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2022. USK
Javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama grad Bihać osigurao sredstva za pomoć socijalno ugroženim građanima

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBIH premijer Fadil Novalić predložio je da se uspostavi program novčane pomoći nezaposlenim osobama koji bi se trebao finansirati iz ovogodišnjeg budžeta. Potreban iznos bi se osigurao, putem preraspodjele  sredstava između budžetskih korisnika, ali i dijelom iz budžetske rezerve. Ova pomoć trebala bi se realizirati nakon što se dopuni Uredba o zaštiti stanovništva i to do naredne sjednice Vlade F BIH. Cilj je pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva koje rast cijena najviše i pogađa. Dio sredstava za pomoć socijalno osjetljivim grupama danas je dao  i Grad Bihać i to Crvenom križu, javnim kuhinjama i ostalim humanitarnim organizacijama…

Kako bi stekli uvid u stanje na terenu, odnosno u gradu Bihaću nedavno su predstavnici Crvenog križa održali sastanke u mjesnim zajednicama gdje je dogovoreno da se  pripreme spiskovi građana koji su u lošem materijalnom stanju. Po tim podacima ići će i podjela pomoći za građane koji je trebaju, a kojih je nažalost u odnosu na prošlu godinu značajno više.

Uz Crveni križ i Merhamet kao i ostala humanitarna udruženja prva su adresa gdje se građani, koji trebaju pomoć, mogu obratiti. Potrebe rastu, pa je uz preko 250 obroka koji se svakodnevno dijele u kuhinji Merhameta, višestruko veći broj onih koji dolaze po pakete s prehrambenim artiklima.

Merhamet je danas dobio 8.000 maraka koje će biti utrošene na kupovinu paketa za građane u stanju socijalne potrebe. Dio je to iznosa od 44.000 maraka koji je grad Bihać izdvojio za nekoliko humanitarnih organizacija, a koje su dio  novčane podrške koja je iz Federacije BiH stigla za jedinice lokalne samouprave. Time bi se u situaciji kada je sve manje donatora, a sve veći rast cijena prehrambenih artikala makar malo ublažile posljedice inflacije kod građana koji teško žive.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision