Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Japanska jabuka: Sadite sorte otporne na niske temperature

Poslednjih godina povećava se broj uzgajivača raznih voćnih vrsta na okućnicama i u malim, amaterskim voćnjacima. Osim uobičajenih, često u takvim zasadima možemo vidjeti egzotične voćne vrste koje ranije nisu uzgajane na našem području. Japanska jabuka, kaki ili persimon ima sve više poklonika i uzgajivača. Ova vrsta ima bogat izbor sorti i hibrida za južna područja, ali i za kontinentalna.

Japanska jabuka ima dubok korijen

Sorte japanske jabuke koje se uzgajaju u sjevernijim područjima trebaju biti virdžinija tip, odnosno otporne na niske temperature. Za njihov rast i razvoj je neophodno da tokom zime temperature nisu više od 10°C. Za sadnju je potrebno odabrati osunčano mjesto, ali dobro uspijeva u djelimičnoj sjeni. Zemlja treba da je ilovasta, dobro drenirana, rahla, bogata organskim materijama. Ova voćna kultura ima dubok korijen, a može da podnese različite klimatske i zemljišne uslove. No, odgovara joj blago kiselo zemljište.

Najjednostavnije je da kupite i posadite sadnice. Razmak između posađenih stabala zavisi od sorte, kvaliteta zemljišta, klimatskih uslova, snabdjevenosti vodom, a najmanji je 2,5 m. Sadite je na mjesto koje je zaštićeno od hladnih, zimskih vjetrova. Stabla ne podnose veoma niske temperature, kao što je -40°C. No, može da podnese do -20°C, a pojedine sorte mogu da izdrže i do -32°C.

Potrebno ih je redovno zalijevati. Sušu mogu da podnesu kratak vremenski period, ali ne vole zabarenost zemljišta. Osim na otvorenom, ovu voćku možemo posaditi u posude, saksije.

Uzgoj iz sjemena

Ukoliko želite sami da uzgojite kaki iz sjemena, znajte da sjemenke imaju malu klijavost, između 25 i 35 posto. Od sjetve do nicanja potrebno je da pođe i do dva mjeseca. Posudu sa posijanim sjemenkama potrebno je da držimo na toplom, osvjetljenom mjestu, ali ne na direktnoj izloženosti zracima Sunca. Zemlja treba da je umjereno vlažna. Kako bi ubrzali klijanje i nicanje, sjemenke prije sadnje namočiti u vodi ili čaju sobne temperature.

Japanska jabuka je dvodoma vrsta, a to znači da postoje stabla sa ženskim, odnosno muškim cvjetovima. Cvjeta tokom maja i juna. Neke sorte su samooplodne i to možemo vidjeti po plodovima koji nemaju sjemenke ili su one rudimentirane. Kod orjentalnih vrsta na istom drvetu se mogu razviti ženski i muški cvjetovi.

Prvi plodovi se javljaju na stablu već u drugoj ili trećoj godini. Plodovi se beru krajem oktobra i kasnije. Bere se plod koji je tvrd, ali je potpuno obojen.

Ljekovitost

Ovo je voće izuzetno ljekovito jer jača krvne sudove, djeluje protiv upala, snižava krvi pritisak, jača imunitet, preporučuje se osobama koje imaju probleme sa venama. Blagotvorno djeluje na probavu, posebno kod problema sa želucem i crijevima. Djeluje na opuštanje cijelog organizma. Istovremeno ne sadrži puno kalorija, na 100g ploda ima 70 kcal. Bogata je vitaminima, posebno C i A te mineralima, kalijumom, kalcijumom i željezom.

Ne preporučuje sa da plodove japanske jabuke jedete na prazan stomak zbog mogućnosti pojave dijareje.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision