Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2021. Svijet
Japan odobrio da se u more ispusti radioaktivna voda iz nuklearne elektrane Fukushima

Japanska vlast je odobrila plan koji podrazumijeva da u more bude ispušteno više od milion tona kontaminirane vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima.

Voda će se prije toga odgovarajuće tretirati da bi se što više smanjila razina zračenja. Međutim, lokalno stanovništo, a prije svega oni koji rade u ribarskoj industriji, kao i stanovnici Kine i Južne Koreje se protive ovom planu.

Nadležni u Japanu su istakli da će ispuštanje vode, koja se koristila za hlađenje nuklearnog goriva, početi za dvije godine.

Konačno odobrenje za ovaj plan desilo se nakon nekoliko godina rasprave i pretpostavlja se da će trebati decenije da bi se u potpunosti realizovao.

Trenutno se radioaktivna voda pročišćava složenim procesom filtracije kojim se uklanja većina radioaktivnih elemenata, ali neki od njih ipak ostaju.

Po filtraciji se voda čuva u veliki rezervoarima, ali je problem u tome što operatoru elektrane, kompaniji Tokyo Electric Power Co (TepCo), ponestaje prostora za zbrinjavanje vode. Očekuje se da će se rezervoari napuniti do sljedeće godine.

U rezervoarima se nalazi 13 miliona tona radioaktivne vode, što je dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, prenosi BBC.

Podsjećamo, nuklearna elektrana Fukushima je znatno oštećena u razornom zemljotresu iz marta 2011. godine magnitude devet, što je izazvalo i 15-metarski cunami.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision