Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
Japan donirao 3,9 miliona eura BiH za migrante

Ministar spoljnih poslova Japana Tošimicu Motegi boravio je u službenoj poseti BiH, a tom prilikom Vlada Japana je donirala Bosni i Hercegovini približno 3,9 miliona eura namijenjenih jačanju kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija, a ugovor o preuzimanju te donacije danas su u Sarajevu potpisali šefovi diplomatija dviju zemalja.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković tako je aktivirala i ranije odobrenu pomoć od 500 miliona jena namenjena pre svega opremanju bezbjedonosnih agencija u BiH direktno zaduženih za nadzor granice i kontrolu ilegalnih migracija, prenosi Hina.

-Pomoć će biti iskorištena za kupovinu vozila Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-ovima Republike Srpske i Federacije BiH kao i Unsko-sanske županije- pojasnila je Turković.

Slabo opremljena Granična policija BiH godinama je suočena s velikim problemima u nastojanjima da zaštiti istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori preko koje migranti bez većih poteškoća uspjevaju ilegalno da uđu, navodi agencija.

Razdoblje pandemije i zima donekle su usporili njihov priliv u BiH, ali vlasti strahuju kako će se to promijeniti s dolaskom proljeća pa bi broj od oko osam hiljada migranata koliko ih sada boravi u toj zemlji mogao da počne da se povećava, dodaje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision