Subota, 9. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Januara. 2021. Zanimljivosti
Januar, mjesec podizanja svijesti o ‘Jednom Zdravlju’

Kampanju Mjesec podizanja svijesti o “Jednom Zdravlju” pokrenule su posljednjeg dana 2019. godine na društvenim mrežama organizacije “One Health Commission” i “Louisiana One Health in Action”.Zamišljena je kao odgovor na Rezoluciju američkog senata S. 462 kojom je januar 2020. proglašen Nacionalnim mjesecom zagovaranja “Jednog Zdravlja” u SAD-u (“One Health Awareness Month”).

U kampanju su se uključili i zagovornici “Jednog Zdravlja” širom svijeta, a među njima i zagovornici ovog pristupa u Bosni i Hercegovini (BiH).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prva je zdravstvena institucija u BiH, koja posluje i djeluje po principima “Jednog zdravlja”, odnosno objedinjuje stručni kadar i implementira djelatnost iz oblasti zaštite ljudi, životinja i bilja, zajedno i uvezano, jer su oni tako povezani i u prirodi, saopćeno je.

“Jedno zdravlje” (“One Health”) je pristup organizaciji i funkcioniranju zdravstvenog sistema, na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja, biljaka i zajedničkog im okoliša, prepoznajući njihove neraskidive međusobne veze.

Da bi efikasno identificirali, odgovorili i spriječili izbijanje i širenje zoonoza, kao i probleme sa sigurnošću hrane, epidemiološki podaci i informacije od laboratorija bi trebalo da se podijele među različitim sektorima.

Vladini zvaničnici, istraživači i radnici u različitim sektorima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou trebali bi sprovesti zajednički odgovor na svaku zdravstvenu prijetnju.

– Oblasti koje hitno trebaju pristup “Jednom Zdravlju” na svim nivoima akademske zajednice, vlasti, politike, industrije i istraživanja, zbog neraskidive međusobne povezanosti zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoliša su veza između ljudi i životinja, stručno obrazovanje i obuka slijedeće generacije profesionalaca “Jednog Zdravlja”, istraživanje, obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja hranom i vodom visokog kvaliteta – dostupne i jeftine, poljoprivredna proizvodnja i upotreba zemljišta – zdravlje tla, prirodni resursi i konzervacija, te nadzor nad bolesti, prevencija i odgovor, kako infektivnih tako i hroničnih bolesti – saopćeno je.

Planovi zdravstvenih institucija širom svijeta je da se svakodnevno daju informacije kao što su značaj pristupa “Jednog Zdravlja”, te povezanosti ovog pristupa u rješavanju antimikrobne rezistencije, gubitka biološke raznolikosti, klimatskim promjenama, značaju istraživačkih otkrića napravljenih pomoću pristupa “Jednog Zdravlja”, ekonomskim koristima ovog koncepta, i hroničnim bolestima.

Namjera je i upoznati građane i stručnu javnost o relacijama Jedno zdravlje i obrazovanje, Jedno Zdravlje i UN Ciljevi Održivog Razvoja, te Unapređivanje pripravnosti za hitne slučajeve kroz Zakon o “Jednom Zdravlju”.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision