Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Jama Stranjani : Uprava prihvatila sve zahtjeve rudara

Drama u jami Stranjani RMU Zenica završena je tako što je Uprava rudnika prihvatila sve zahtjeve rudara. Rudari su danas sat i petnaest minuta nakon završetka smjene odbijali izaći iz jame, dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Dramatično je danas bilo u jami Stranjani RMU Zenica. Na momente se nije znalo kako će se situacija razvijati, jer su rudari odbili izaći iz jame. Na sreću, tokom pregovora s Upravom rudnika, rudari su prvo dali rok od pet dana za ispunjenje zahtjeva, ali je Uprava, odmah prihvatila rudarske zahtjeve.

Nakon jednosatnog sastanka sa rudarima iz jame Stranjani, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Ćivić se obratio novinarima kazavši da su svi zahtjevi rudara opravdani.

“Zahtjevi rudara su realni i krenut ćemo odmah u realizaciju. Regres nije sporan, a što se tiče mašine za bušenje, dio te mašine je već u BiH, a dio se čeka iz Švedske. Čim taj dio dođe, mašina će se staviti u pogon”, izjavio je Ćivić. Rudari su se nakon sastanka sa direktrom RMU Zenica vratili u jamu i nastavili sa iskopavanjem. Rudar Vahidin Najetović ranije je rekao novinarima da traže da budu ujednačena ulaganja u svim rudnicima, urađena projektna dokumentacija bez odgađanja i da budu izvođeni radovi bušenja.

“Tražimo i da regres bude isplaćen zajedno sa platom i da radnici koji rade dvije godine dobiju stalna zaposlenja”, rekao je Najetović. Rudari su dali rok od pet dana za ispunjenje ovih zahtjeva, a ukoliko se to ne desi najavili su da će šesti dan stupiti u štrajk i neće izaći iz jame. Oko 40 rudara jame Stranjani RMU Zenica danas su odbili izaći iz jame u kojoj su se nakon završetka smjene zadržali sat i petnaest minuta. Zahtijevali su da im se obrate nadležni uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH. Razlog za takvu odluku je, kako rudari navode, maćehinski odnos uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH prema pogonu Stranjani, zastarjela oprema i neulaganje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision