Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Izvještaj o štetama uslovljava donatorsku konferenciju

Datum održavanja donatorske konferencije za BiH i Srbiju  je uvjetovan pripremom konačnog izvještaja o procjenama nastale štete. Realno je očekivati da će taj izvještaj biti pripremljen u drugoj polovini ovog mjeseca, što bi značilo, da je moguće donatorsku konferenciju organizirati do sredine jula u Briselu – izjavio je za Agenciju Fena ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek, čija zemlja  zajedno s Francuskom ima aktivni angažman  u okviru EU za pripremu konferencije.

Ambasador Slovenije je pojasnio da su njegova država i Francuska u sistemu djelovanja Evropske unije inicijatori za organiziranje donatorske konferencije za prikupljanje sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i Srbiju.

Ambasador Francuske u BiH Roland Gilles je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio da se razmatra održavanje donatorske konferencije u julu istovremeno za dvije zemlje – BiH i Srbiju, u skladu s prekograničnom saradnjom i dugoročnom obnovom.

Podsjetio je da je održavanje donatorske konferencije bilo tema razgovora  u Parizu, na sastanku, 22. maja,  francuskog i srbijanskog predsjednika Francoisa Hollanda i Tomislava  Nikolića.

“Sada se ovo pitanje rješava u okviru EU, posebno s Generalnom direkcijom za proširenje Evropske komisije, koja ima glavnu ulogu”, rekao je u izjavi za Fenu ambasador Gilles.

Potcrtao je da  će najsloženiji zadatak biti napraviti što precizniju procjenu potreba i to jeste prva faza prije organizovanja same donatorske konferencije.

“Francuska je veoma uključena, a početnu sugestiju, koja je preuzeta, dao je predsjednik Hollande. Više vanevropskih država bi se vjerovatno pridružilo ovoj konferenciji, ako njeno održavanje bude potvrđeno”, rekao je ambasador Gilles.

A u kontekstu pomoći BiH nakon poplava u ponedjeljak 16. juna u dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini dolazi predsjednica Vlade Republike Slovenije, Alenka Bratušek.

Povod za njenu posjetu je, kako je najavljeno iz Ambasade Republike u Sloveniji, prije svega ocjena dosadašnje slovenačke pomoći u BiH te razgovori o daljnoj pomoći Slovenije u vezi sa saniranjem posljedica katastrofalnih poplava. Predsjednica vlade će se susresti sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bevandom te članovima Predsjedništva BiH, a posjetit će Maglaj i Doboj te se upoznati za daljnjim potrebama za uspostavljanje normalnog života u ova dva grada.

I tokom nedavne posjete predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora u fokusu je bila  aktualna situaciji u BiH nakon katastrofalnih poplava. Tada je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao da je Slovenija bila među prvim državama koje su pritekle u pomoć i u ključnom trenutku odobrili slanje helikoptera i čamaca za evakuaciju ugroženog stanovništva, a potom i za dostavljanje hrane i lijekova stanovništvu na poplavljenim područjima.

Predsjednik Pahor je u Sarajevu rekao da je u Bosnu i Hercegovinu došao kao iskren prijatelj i sa željom da Slovenija pruži pomoć stanovništvu nastradolom u poplavama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision