Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Iztebegović poziva na promjenu stava o proslavi Prvog rata

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da ne razumje na osnovu čega je baziran stav predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je izjavio da neće ići u Sarajevo na obelježavanje 100 godina od početka Prvog svijetskog rata, “jer ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod”.
“Niko ne planira da utvrđuje istoriju i optužuje počinioce atentata, a posebno jedan cjeli narod. Mi ćemo pokušati da zaokružimo 100 godina konflikata i izvučemo pouke iz ovog vijeka ratova”, komentarisao je Izetbegović.
Predsednik Srbije rekao je da neće ići na obelježavanje početka Prvog svijetskog rata u Sarajevo, istakavši da ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod.
Nikolić je, gostujući na RTS-u, objasnio da je nadležnost za organizaciju obelježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši da “tako ne možemo da se mirimo”.
On je podsjetio i da je srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio da ne ode na obelježavanje u Sarajevo i da je o tome obavestio i EU.
Iztebegović tvrdi, međutim, da ploče koje su postavljene na sarajevsku Vjećnicu u vrijeme kada je spaljena, označavaju “vrijeme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom” u kome je, kako je rekao, ubijeno 11.541 Sarajlija, među kojima su i Srbi.
“To je, ustvari, ploča koja govori o zločincima koji su to uradili i ona je ogledalo onoga što se u to vrijeme dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako ono pokazuje jednu ružnu sliku”, dodao je on. Izetbegović je , kako prenose mediji, izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promeniti svoj stav. “Mi nemamo namjeru da optužujemo narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovog puta, jer želimo da pošaljemo poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata”, zaključio je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision