Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Marta. 2023. Svijet
Izraelski predsjednik upozorio na mogućnost građanskog rata zbog pravosudnih reformi

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je alternativu za izmjene pravosudnih zakona koje provodi krajnje desna koalicija na vlasti u Izraelu koju predvodi Benjamin Netanyahu, a koje su izazvale masovne proteste.

Herzog je otkrio prijedlog tokom televizijskog večernjeg obraćanja, upozoravajući: “Svako ko misli da je pravi građanski rat, ljudski život, crta koju nećemo dosegnuti, nema pojma”. Dodao je da je bezdan na dohvat ruke.

Netanyahu je to brzo odbacio.

“Nažalost, s onim što je predsjednik iznio nisu se složili predstavnici koalicije”, rekao je Netanyahu na glavnom izraelskom aerodromu prije odlaska u Njemačku.

Kazao je da centralni elementi predsjednikovog prijedloga samo održavaju trenutnu situaciju i ne donose potrebnu ravnotežu među granama.

Težnja ekstremno desničarske vlade premijera Benjamina Netanyahua da donese sveobuhvatne promjene u izraelskim sudovima izazvala je uznemirenost i uzbunu među zapadnim saveznicima zemlje.

Ako bi prvobitni prijedlog prošao, to bi značilo veću kontrolu vlade u odabiru sudaca i ograničenja ovlasti vrhovnog suda da poništava zakone.

Glavna sporna tačka planirane reforme je izmjena načina izbora sudaca. Herzogov plan predviđa da izborna komisija uključuje tri ministra, predsjednika visokog suda, dva suca i dva državna službenika s kojima će se dogovoriti i predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision