Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2023. Svijet
Izraelska vojska tvrdi da je pronašla oružje u bolnici Al-Shifa i da nastavlja operaciju, Hamas sve to negira

I dalje traje akcija izraelske vojske u kompleksu najveće bolnice u pojasu Gaze. Izraelci kažu da su njihovi komandosi u Al-Shifi pronašli oružje i terorističku infrastrukturu. Hamas negira da su ispod bolnice njegovi tuneli, ali priznaje da je Al Shifa sada potpuno pod nadzorom izraelskih snaga. U bolnici je i dalje nekoliko stotina pacijenata i liječnika.

Izraelski vojnici su se povukli iz nekih zgrada u okviru bolničkog kompleksa Al Šifa u Gazi, međutim i dalje sprečavaju bilo koga da uđe ili izađe iz bolnice, javlja Al Džazira. Prema izveštaju tog medija, oni su ispitivali lekare i medicinsko osoblje i nisu im dozvolili da se evakuišu. Katarska televizija dodaje da su vojnici i dalje na ulazu u bolnički kompleks, kao i da imaju punu kontrolu nad objekotm.

Bolnica Al Shifa u potpunom je rasulu. Na više odjela pale su granate. Hodnici puni prašine, krhotine na sve strane. Liječnici su pacijente morali hitno premjestiti jer su se počeli gušiti.

Izraelski vojnici u sklopu pretraživanja bolnice ispituju stotine ljudi. Čuju se eksplozije i pucnjava. Navode o pronađenom oružju dužnosnici Hamasa demantiraju, kažu da je riječ o propagandi kojom Izrael želi opravdati uništavanje Gaze.

Vođa Hamasa Bassem Naim rekao je za Al Jazeeru da je pokret očekivao ono što je nazvao izraelskim “skečevima” i “teatralnošću” u bolnici Al-Shifa. Njegova je izjava odgovor na izraelske optužbe da su njegove snage pronašle oružje u kompleksu.

Naim je izraelske tvrdnje nazvao “farsom”, dodajući da grupa ne isključuje vjerovatnoću da je vojska donijela oružje i smjestila ga u bolnicu. Također je rekao: Dokazi koje iznosi vojska su smiješni i bezvrijedni. Izrael još jednom nije uspio dokazati ono što sedmicama tvrdi. Neprijateljski cilj je izvršiti pritisak na bolnice i medicinsko osoblje te raseliti stanovništvo.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision