Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Maja. 2024. Svijet
Izraelci pozvali Palestince na evakuaciju iz dijelova Rafaha, u toku pripreme za veliki kopneni napad?

Izrael je u subotu pozvao Palestince u više područja grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze da se evakuiraju i upute u ono što naziva proširenim humanitarnim područjem u Al-Mawasiju, što je dodatni pokazatelj da izraelska vojska nastavlja sa svojim planovima za kopneni napad na Rafah.

Pozvao stanovnike u skloništa

U objavi na društvenoj mreži X, vojni glasnogovornik također je pozvao stanovnike i raseljene osobe u području Jabalije u sjevernoj Gazi i 11 drugih četvrti u enklavi da odmah odu u skloništa zapadno od grada Gaze.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi.

Unatoč velikom pritisku SAD-a i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je izvijestio da će nastaviti s upadom u Rafah, gdje je više od milion raseljenih osoba potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.

Izraelska vojska je priopćila da je dosad oko 300.000 stanovnika Gaze krenulo prema Al-Mawasiju.

Izrael kaže da ne može dobiti rat bez iskorjenjivanja hiljada boraca islamističkog pokreta Hamas za koje vjeruje da su raspoređeni u Rafahu.

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafaha u petak, učinkovito okruživši istočnu stranu u napadu zbog kojeg je Vasšington obustavio isporuku neke vojne pomoći svom savezniku. Bijela kuća priopćila je u petak da “sa zabrinutošću” promatra izraelske operacije.

Napad Hamasa

Rat je pokrenut napadom Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 250 ljudi uzeti su kao taoci, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojna operacija u Gazi, za koju Izrael kaže da ima za cilj eliminaciju Hamasa, ubila je blizu 35.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Bombardiranje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu.

Američka administracija rekla je u petak da je izraelsko korištenje oružja koje je dopremio SAD možda prekršilo međunarodno humanitarno pravo tijekom operacije u Gazi, što je dosad bila najveća kritika Izraelu.

No administracija nije dala konačnu procjenu, rekavši da zbog ratnog kaosa ne može provjeriti konkretne slučajeve u kojima je uporaba tog oružja mogla biti uključena u navodna kršenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision