Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2024. Svijet
Izrael pristao osloboditi 700 Palestinaca za 40 zarobljenika u Gazi

Kako javljaju izraelski mediji i novinari Axiosa Barak Ravid tokom pregovora u Kataru ovog vikenda o postizanju primirja u Gazi, Izrael je popustio po pitanju oslobađanja većeg broja talaca za dio zarobljenika koji se nalaze u Gazi.

Izrael je Hamasu prenio detaljan dokument u kojem iznosi svoje stavove o sve tri faze sporazuma za oslobađanje svih talaca, prenosi Channel 12, navodeći da je Izrael pokazao fleksibilnost u nekoliko ključnih oblasti.

U njemu se citiraju neimenovani izvori koji kažu da Izrael očekuje odgovor Hamasovog lidera u Gazi Yahya Sinwara u naredna tri dana, i smatra da su izgledi za dogovor 50-50.

Novinar Barak Ravid je naveo pozivajući se na dva izraelska izvora da je Izrael pristao da oslobodi 700 zatvorenika, uključujući 100 koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva Izraelaca u zamjenu za 40 zarobljenika koje Hamas drži u Gazi.

Ravid navodi da je sporazum sličan onom kojeg su Katarski medijatori predložili prije tri sedmice, a koji je Izrael odmah odbio. Razlika je navodno u tome što je u prvobitno sporazumu trebalo da bude oslobođeno više Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Visoki izraelski zvaničnici rekli su da je Izrael izrazio spremnost da razgovara i o američkom prijedlogu za premošćivanje u vezi s povratkom palestinskih civila u sjeverni pojas Gaze – pitanje koje je jedno od glavnih spornih pitanja u razgovorima Izrael je spreman razmotriti mogućnost postepenog vraćanja više od 2.000 palestinskih civila dnevno u sjeverni pojas Gaze nakon što počne oslobađanje izraelskih zarobljenika.

Izrael je isključio potpuni povratak stanovnika Gaze na sjever Pojasa kao dio sporazuma, naveo je sa druge strane izraelski Channel 12.

Ono što je najvažnije, dodaje se, Izrael se i dalje drži “crvenih linija” koje isključuju potpuno povlačenje IDF-a iz Gaze, i insistira na tome da će se kampanja za uništenje Hamasa nastaviti nakon što se dogovor provede.

Hamas je do danas zahtijevao da svako daljnje oslobađanje talaca bude popraćeno izraelskom obvezom da se okonča rat ,uslov koji je Izrael odbacio kao “zabludu”.

TV izvještaj citira visoki izraelski izvor koji kaže da izraelski pregovarački tim, na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom, ima “mandat” koji mu je potreban od vlade da napreduje u pregovorima.

Izvor blizak razgovorima također kaže da izraelska vlada treba da donese odluku o slanju IDF-a u Rafah, budući da dugotrajna neodlučnost oko toga da li započeti veliku kopnenu operaciju u posljednjem utočištu Palestinaca šteti pregovorima.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision