Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Januara. 2023. Region
Iznošenje žalbi na presudu Stanišiću i Simatoviću

Pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove danas i sutra obje strane će iznijeti žalbe na osuđujuću presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Predsjednik Mehanizma Gracijela Gati Santana precizirala je da će danas biti saslušana argumentacija koju u okviru žalbe iznose Stanišić i Simatović, dok će sutra riječ imaju predstavnici Tužilaštva.

“Stanišić i Simatović će imati priliku, svaki od njih, ukoliko to budu željeli, da se lično obrate sudu sutra na kraju postupka”, rekla je Santana na nedavnoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu, a prenosi Srna.

Ona je dodala da je 20. i 21. decembra prošle godine Žalbeno vijeće odbilo zahtjeve koje su podnijeli Tužilaštvo i Stanišić u kojima su tražili usvajanje dodatnih dokaza u spisu u okviru žalbe po pravilu.

Santana je navela da je Žalbeno vijeće izdalo nalog za pripremu zasjedanja i ukazalo na određena pitanja o kojima strane u postupku možda žele govoriti u toku zasjedanja i naročito žalbe Tužilaštva.

Mehanizam je u junu 2021. godine, nakon obnovljenog postupka, osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora za zločine BiH.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške.

Ponovljeno suđenje počelo je 2017, a oni su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision