Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Izmir: Metropola na obalama Egejskog mora

Izmir, poznata turistička destinacija nastala na obalama Egejskog mora na zapadu Turske, zasigurno je jedan od najzavodljivijih gradova u svijetu, a Smirni, kako mu je grčki naziv, uspjeli su da spoje modernizaciju i pravo arheološko i historijsko blago.

Dom Artemidinog hrama, jednog od sedam čuda antičkog svijeta i treći po veličini grad u Turskoj sa 3,5 miliona stanovnika, je i druga po veličini luka u Turskoj i važan ekonomski centar zemlje.

Duh ovog grada nije jednostavno opisati riječima, jer mogućnosti koje nudi posjetiocima su višestruke i treba ih osjetiti i iskusiti na mjestu.

Centar Izmira je sređen i “ulickan” pa svojim izgledom podsjeća na mnoge evropske metropole, ali i sa šarmom mora, palmi i tihog vjetra koji čine klimu u Izmiru idealnom za život.

Nekoliko spomenika učinili su ovaj grad prepoznatljivim u svijetu, ali i jednom od nezaobilaznih turističkih destinacija. Najvažniji, ali i najpoznatiji među njima je čuvena – Sahat-kula, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu i koja je izgrađena kao poklon sultanu.

To je u stvari jedna od najmanjih Konak džamija, ali po ljepoti i značaju jedna od najvažnijih za tursku vjeru i kulturu. Sahat-kula je često mjesto okupljanja omladine i zakazivanja sastanaka.

Tu je i spomenik Kemalu Ataturku, koji je okrenut ka zapadu i predstavlja predsjednika Turske na konju sa sabljom.

Ova mjesta su u svako doba dana i noći preplavljena turistima koji žele da naprave što bolje fotografije. Po završetku šetnje po gradskom trgu put vodi do Bazara, koji je skoro zagušen trgovcima i posjetiocima.

U tom dijelu se uređeni i “evropski” Izmir pretvara u klasičan primjer turske kulture i strasti za zanatom i trgovinom. Ovdje vam nude sve i bukvalno možete pronaći sve “od igle do lokomotive”.

Izmir je u odnosu na evropski standard poprilično jeftin te su hrana, smještaj, ali i noćni provod mnogo jeftiniji u odnosu na evropske metropole. Cijene su gotovo identične cijenama u BiH, a hrana u restoranima je čak i jeftinija.

Njihova kuhinja je takođe veoma slična našoj, što je dodatni razlog zbog kojeg Izmir tokom cijele godine među najvećim brojem turista ima upravo ljude iz BiH, ali i zemalja regiona. Ono što će vam svi savjetovati po dolasku u Izmir, ali i bilo koji drugi grad u Turskoj, kada je hrana u pitanju jeste da probate kebab, koji je njihovo prepoznatljivo tradicionalno jelo.

U Izmiru se nalaze lječilišta sa termalnim vodama i duboko plavo more sa plažama. Grad se nalazi na početku uskog i dugog zaliva. Kao aktivan i kosmopolitski grad zauzima značajno mjesto u kulturnom životu Turske.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision