Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Izjave političara o novonastaloj političkoj situaciji u BiH

MILORAD DODIK, predsjednik RS kaže:

Razgovaraćemo i o ovim temama ja nemam ni jedan problem te vrste da razgovaram, ali imamo i mnogo otvorenih pitanja kao što su pitanja vezana za ranije dogovore.

Dok HNS podržava Dodikov zahtjev da se donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, iz Trojke poručuju da nema odlaska stranih sudija dok BiH ne uđe u EU.

ALjOŠA ČAMPARA, NiP izjavljuje

Ne mogu ništa konkretno govoriti o prestanku koalicije. Što se nas tiče i našeg stava on je vrlo jasan, dakle nema odlaska stranih sudija dok BiH ne bude član EU, odnosno NATO saveza. Može se donositi novi zakon ali tek kada se steknu uslovi jer smo svjedoci svega onoga što se do sada dešavalo i negiranja svih zakona u BiH da bi to još gore bilo. Dakle, jedina sada institucija koja može odgovoriti na sve ove izazove upravo Ustavni sud.

DAMIR DžEBA, HDZ BiH rekao je:

Ja ne znam kako može jedna suverena država stremiti i htjeti uči u EU, a da joj u glavnim, u ovom slučaju sudskim tijelima sjede stranci.

Iz PDP-a poručuju da je djelovanje Ustavnog suda BiH bez Srba štetno i za Republiku Srpsku i za BiH, te da “busanje u prsa” neće riješiti problem.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a kaže:

Propuštene su mnoge šanse da se pitanje Ustavnog suda riješi, Dodik je mogao da riješi ovo pitanje. Umjesto da izbaci strance, Dodik je na kraju izbacio Srbe iz Ustavnog suda BiH.Donošenje zakona je postojanje koalicije na državnom nivou učinilo besmislenim, poručuje politički analitičar Srećko Latal.

SREĆKO LATAL, politički analitičar

Mislim da bi trebalo sačekati da ova odluka tj zakon prođe kroz prije svega pravnu regularnu proceduru imajući u vidu da je Vijeće naroda u NSRS najavilo da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Zahtjev Kluba Bošnjaka najprije će razmatrati Vijeće naroda. Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud Republike Srpske. Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda ne isključuje ni upućivanje apelacije upravo Ustavnom sudu BiH. Sve je to test za koalicione partnere i opstanak saradnje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision