Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Aprila. 2023. USK
Izgorjela kupola na kuli Starog Grada u Velikoj Kladuši, vatrogasci spriječili veću štetu

Drvena kupola na kuli Starog Grada u Velikoj Kladuši izgorjela je u požaru koji je u petak izbio oko 16 sati, ali su vatrogasci brzom reakcijom spriječili širenje požara i veću štetu.

Koordinator službe Civilne zaštite Velika Kladuša Senad Šehić za Faktor je potvrdio da je izgorjela samo kupola na kuli, te da nije bilo povrijeđenih u požaru.

– Brzom intervencijom i nadljudskim naporima vatrogasaca spašeni su hotel i restoran koji se nalaze u kuli, kao i generalno cijeli Stari Grad. Kula je građena u kombinaciji drveta i kamena i da je vatra zahvatila krov hotela, koji se nalazi pod kupolom, vatrogasci ga ne bi mogli spasiti – rekao je Šehić.

Dodao je da se u prvi mah mislilo da će materijalna šteta biti ogromna.

– Ipak, uspjelo se sačuvati objekat, a kupola će se morati napraviti – kazao je.

Naglasio je da su u pomoć vatrogascima iz Velike Kladuše pristigle i kolege iz Cazina i Pećigrada, te da su u ispomoć krenuli i vatrogasci iz Vojnića u Hrvatskoj, ali im je rečeno da se vrate, jer u tom trenutku je bilo dovoljno vatrogasaca na terenu, koji su se mogli nositi sa požarom.

– Vatrogasci su gasili vatru dva sata. Bilo ih je deset iz Velike Kladuše, te po tri iz Cazina i Pećigrada. Na raspolaganju su imali šest vozila – naveo je Šehić.

Dodaje da će vatrogasci dežurati cijelu noć, kako bi požarište držali pod kontrolom, te da su na mjesto događaja izašle i ekipe policije radi obavljanja uviđaja.

Naš sagovornik dodaje da je pretpostavka da je usljed nevremena udar groma prouzrokovao požar, ali će to, dakako, biti utvrđeno uviđajem.

Na mjestu događaja bio je i veliki broj građana koji su bespomoćno posmatrali kako vatra guta jedan od simbola Velike Kladuše.

Šehić ističe da u dijelu Starog Grada u trenutku izbijanja požara nije bilo nikoga.

– To je sreća, najvažnije je da niko nije povrijeđen. Hotel i restoran koji se nalaze u kuli koriste se samo vikendom, za svadbe, tako da su bili prazni kad je izbio požar – zaključio je naš sagovornik.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision