Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Maja. 2024. Region
Izglasana nova hrvatska vlada na čelu sa Plenkovićem

Hrvatska je u petak veče 17. maja dobila 16. Vladu od nezavisnosti, a treću koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Prethodno je mandatar Plenković predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade, koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Saborski zastupnici izglasali su povjerenje Vladi u cjelini. Od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Umjesto dosadašnjih 16, nova vlada će imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika.

Andrej Plenković se nije odrekao nijednog člana prethodne vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana. Našao im je nove čelne pozicije. Na stranicama Hrvatskog sabora objavljeni su program vlade te njezini članovi, koje će Plenković predstaviti sutra zastupnicima i tražiti njihovo povjerenje, piše Index.hr.

S obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede sada preuzima Domovinski pokret, a u naziv mu se dodaju i šumarstvo i ribarstvo, ali i da se veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora, jer je DP htio i dobio resor privrede, dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će ministrica novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli se u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Tamo dolazi umjesto Ivana Malenice, koji se iz porodičnih razloga povlači sa ministarske pozicije, no ne i iz politike. Svoj rad nastavit će kao izabrani zastupnik u Hrvatskom saboru, a njegov nasljednik Habijan je ionako pravne struke.

Jedini novi je Tonči Glavina, koji se penje za stepenicu više – s mjesta državnog sekretara u Ministarstvu turizma i sporta, gdje je od 2017., do čelne pozicije.

Prometnuo se kao zamjena za Nikolinu Brnjac, koja se takmiči za ulazak u Evropski parlament i koja će, zasigurno, s obzirom na visoko peto mjesto i činjenicu da su na HDZ-ovoj listi Plenković, kao nositelj, koji ostaje u Hrvatskoj kao premijer, i Dubravka Šuica, koja je potpredsjednica Europske komisije, to i ostvariti.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko PrimoracRadovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ostaje na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u vladi od samog početka, već osam godina, ostaju i dalje uz njega. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. A zna se već i da jedno potpredsjedničko mjesto pripada i DP-ovom Josipu Dabri. Tako će ih imati ukupno sedam.

Bez mjesta u vladi, i to potpredsjedničkog, ostaje SDSS jer je to bio glavni uvjet DP-a. Anja Šimpraga izlazi iz vlade i seli se u saborske klupe.

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, vlada osniva i Ministarstvo demografije i useljeništva.

To je jedno od tri ministarstva koja je dobio Domovinski pokret. Na njegovom čelu bit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a.

Josip Dabro, glavni tajnik DP-a, član predsjedništva stranke i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a, bit će ministar poljoprivrede.

Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, advokat iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision