Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Izetbegović: Referedum o Danu RS je “crvena linija” – Ivanić: Ako Ustavni sud odbije naš prigovor očekujem neviđeno pogoršanje prilika

U Banjoj Luci su se sastali Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, i Dragan Čavić, lider Narodne demokratske partije, a pored nekoliko tema najviše pažnje privukao je razgovor o nadolazećem referendumu u RS-u.

Podsjećamo, za subotu je najavljeno izjašnjavanje Ustavnog suda BiH o Odluci suda kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske o 9. januaru kao Danu RS.
Čekamo da vidimo šta će Ustavni sud BiH uraditi. Jedna od opcija jeste da se prigovor Narodne skupštine RS uzme u razmatranje i ona bi doprinijela smirivanju prilika, a druga je da se odbija zahtjev NSRS i da se donese privremena mjera. Drugi scenarij bi bio izuzetno rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika i nadam se da će Ustavni sud donijeti razumnu odluku“, rekao je Ivanić.

Od je dodao da partije Saveza za promjene ostaju pri stavu da podržavaju referendum 25. septembra.
“Nadam se da će se nakon toga postići rješenje koje će omogućiti da 9. januar ostane praznik i da ga Srbi ili građani RS slave jer je to pitanje elementarnog nacionalnog ponosa. Oni koji su to sve pokrenuli, a mislim na Bakira Izetbegovića, izazvali su najnegativnije moguće događaje. Naravno da sada imate tenzije i strah kod jednog dijela građana. Neće biti nikakvog rata, situacija će biti stabilna, ali ona podrazumijeva i odgovorne političke ličnosti”, zaključio je Ivanić.
Dragan Čavić je pozvao sve aktere na političkoj sceni BiH da se suzdrže od suvišnih kvalifikacija, a na Ustavni sud je apelovao da donese odluku koja će biti pravno, a ne politički utemeljena i motivisana.
“Želim da niko 25. septembar ne smatra danom kada će biti RS-a ili BiH – bit će i jednog i drugog!”, kazao je Čavić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je snažan lider i vješt političar. Mislim da te kvalitete često koristi u pogrešne svrhe, kreirajući sukobe umjesto da se fokusira na napredak i razvoj, na zajednički interes, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o referendumu o Danu Republike Srpske Izetbegović je rekao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ako RS ne odustane od njega, nego šta će Dodik uraditi.

“Dodik je taj koji je institucije Republike Srpske uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu kojoj još ne naziremo kraj. U ovom trenutku, u toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci Republike Srpske ostanu u okvirima ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Јasno je da izlazak iz tih okvira može imati nesagledive posljedice, prije svega ukoliko se ispostavi da je ovo probni balon za daleko opasnije referendume koje su Dodik i stranka SNSD najavljivali. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak, što je i međunarodna zajednica kroz Savjeta za implementaciju mira jasno istakao. Bilo bi dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana RS i BiH, te da umjesto referenduma traži modalitet ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH”, smatra Izetbegović. Istakao je da se ne plaši novog ratnog sukoba, ali je istakao da je zabrinut. “Zabrinut sam zbog mogućnosti da neko donese krive procjene i na osnovu njih donese krive odluke, pa otvori mogućnost da konfliktna situacija eskalira u direktan sukob. Uvjeren sam da sukob nikome nije u interesu, da od njega niko ne može imati koristi, a svi će imati štetu. Trendove koji vode u pravcu eskalacije moramo na vrijeme zaustaviti da ne bismo poslije svi ispaštali”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Alo

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision