Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Izetbegović priziva, Nikšić odbija: Šta je semafor koalicija i koliko je uopće realna

U zadnjih nekoliko javnih istupa predsjednik SDA Bakir Izetbegović više puta je istakao kako je jedina koalicija koja se može suprotstaviti SNSD-u i HDZ-u i njihovoj politici ona koju bi činili SDA-SDP-DF. S druge strane, poruke iz SDP-a i politički odnosi ne ostavljaju mnogo prostora za tako nešto.

Nezvanično, u političkim krugovima ta koalicija se naziva tzv. Semafor koalicija (SDA, DF, SDP). Iz SDA smatraju da bi te stranke imale dominantnu većinu u parlamentima te da bi predstavljale snažan blok spram zahtjeva SNSD-a i HDZ-a.

Kada je prošle sedmice CIK žrijebom odlučio da će SDA dobiti presudnog delegata iz Kantona 10 za Klub Bošnjaka, u toj stranci su postali svjesni da će imati kontrolu u spomenutom klubu te da njihovi oponenti prema važećim pravilima ne mogu ni predložiti kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH. Nije dugo trebalo da Izetbegović poruči kako ta stranka kreće u pregovore za formiranje vlasti.

Međutim, tako nešto je teško ostvarivo. Bez obzira što SDA ima kontrolu u Klubu Bošnjaka i što će vjerovatno imati potpredsjednika entiteta, nemaju mnogo partnera s kojima bi mogli pregovarati za vlast. Izetbegović je još u petak razgovarao sa liderom DF-a Željkom Komšićem, međutim, za tzv. Semafor koaliciju im treba SDP.

A SDP je vjeran dogovoru koji ima sa Osmorkom i HDZ-om. Čak je i čelnik SDP-a Nermin Nikšić više puta naglasio da ne želi u koaliciju sa SDA te da Osmorka definitivno pravi vlast u FBiH i na državnom niovu. U tome ga je podržao i lider HDZ-a Dragan Čović, koji uprkos ranijim izjavama da će vlast praviti sa onima koji imaju većinu u etničkim klubovima, sada poručuje da je vlast sa Osmorkom činjenica i da to neće promijeniti ni SDA-ova kontrola Kluba Bošnjaka.

Trenutni odnosi pokazuju da je Osmorka čvrsta i da niko ne planira političku “trgovinu” sa SDA. S druge strane SDA uz sebe ima DF, a nada se da će uspjeti privući i neke druge stranke za većinu u parlamentima te će insistirati na vlasti s obzirom da imaju kontrolu u Klubu Bošnjaka te će vjerovatno imati tri delegata u državnom Domu naroda.

A da bi se to dogodilo moralo bi doći do velikog pucanja unutar Osmorke, a prije svega zaokreta u SDP-u ili NES-u i Stranci za BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision