Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Izetbegović pred UN-om: Snažno smo opredijeljeni za borbu protiv terorizma!

U govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kao najveći problem savremenog svijeta istakao je krizu prisilnih migracija, kako je rekao, najgoru od Drugog svjetskog rata.

Predsjedavajući Izetbegović je iznio podatak da je šezdeset miliona ljudi pod prisilom napustilo svoje domove zbog ratova, progona i kršenja ljudskih prava, a onda se posebno osvrnuo na region Bliskog istoka. “Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, glavni je i stalan izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku. Hitno je neophodan novi podstrek pregovorima. Mi snažno podržavamo napore za održavanje mirovne konferencije, koja bi dovela do trajnog i pravednog rješenja ovog sukoba, u skladu s načelima međunarodnog prava, uz konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne države”, istakao je Izetbegović. Bakir Izetbegović je rekao kako su svjetski mir i stabilnost dramatično narušeni nasiljem i zločinima nad narodom Sirije. Onespokojava ga saznanje da ni najuticajniji globalni i regionalni akteri do sada nisu uspjeli naći mirno rješenje. A onda se dotakao i pošasti zvane “Islamska država”.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je istakao da je “Islamska država Iraka i Levanta” (ISIL) dramatično je destabilizirala Siriju, Irak, kao i šire područje Bliskog Istoka, postajući opasna prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Terorizam je u govoru ocijenjen globalnom prijetnjom koja pogađa sve. Nijedna država niti društvo nije imuno na ovu prijetnju, niti joj se ijedna država može suprotstaviti sama. “Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Duboko smo zabrinuti porastom nasilnog ekstremizma, te pridajemo veliki značaj borbi protiv ovog fenomena. Pozdravljamo inicijativu generalnog sekretara UN-a i Akcijski plan za prevenciju nasilnog ekstremizma, kao još jedan koristan instrument u sveobuhvatnom pristupu cjelokupnog UN sistema suzbijanju nasilnog ekstremizma”, dodao je u govoru Bakir Izetbegović.

Borba protiv terorizma mora biti cjelovita!

On je rekao kako pristup i strategija u borbi protiv pošasti terorizma moraju biti
biti cjeloviti. Mora biti primijenjen širok spektar postupaka i mjera kojima se treba pozabaviti ekonomskim i društvenim uslovima koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma, koje terorističke organizacije iskorištavaju kao podstrek pri regrutaciji i radikalizaciji, između ostalog je rekao Bakir Izetbegović. “Stoga podržavamo UN u namjeri da održi “Svjetski forum o prevenciji”, do 2020. godine, te urgiramo generalnog sekretara da razvije sveobuhvatan plan za jačanje sistema za sprečavanje sukoba unutar UN-a, zasnovan na naučenim lekcijama ali i preporukama koje su proistekle iz nedavnih reformskih i revizijskih procesa”, riječi su Izetbegovića koje rekao za govornicom na Generalnoj skupštini UN-a. Izetbegović je rekao da postoji ponos u BiH na naše vojne posmatrače koji su doprinijeli mirovnim misijama u Kongou i Maliju, kao i na policijske službenike u Južnom Sudanu, Liberiji, Kipru i Afganistanu, među kojima su gotovo četvrtina bile žene. “Nastavićemo davati aktivan doprinos međunarodnim naporima i operacijama za izgradnju mira i sigurnosti, uz jaku posvećenost jačanju uloge žena u ovim operacijama”, rekao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

BiH je odana principima povelje UN-a!

Govoreći u UN-u Bakir Izetbegović je rekao da je Bosna i Hercegovina istinski odana principima Povelje UN-a, multilateralizmu i rješavanju međunarodnih sporova i sukoba mirnim putem. “Vjerujemo da su sve države članice UN-a jednake u svojim pravima i obavezama, te da trebaju u cjelosti poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost drugih”, dodao je. Izetbegović je iznio želju da će BiH, koristeći prednosti svog geografskog položaja, kao most između Istoka i Zapada, ali i tačka susreta civilizacija, podsticati dijalog i razumijevanje, te stvarati partnerstva sa prijateljskim zemljama širom svijeta. “Izuzetno vrednujemo i posvećeni smo saradnji u okvirima užeg i šireg regiona, uz aktivno učešće u značajnom broju regionalnih inicijativa čiji fokus je na izgradnji mira, migracijama, prekograničnoj sigurnosti, te ekonomskim i razvojnim pitanjima”, rekao je na kraju svog izlaganja predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision