Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Izborna pravila u BiH

U narednih 30 dana, politički subjekti i kandidati imaće priliku da predstave svoje programe i da uvjere biračed a drugog oktobra zaokruže baš njihova imena. Sve dok traju promotivne aktivnosti izborne kampanje, vrijede i jasna pravila propisana Izbornim zakonom. Od danas Centralna izborna komisija počinje s primjenom većine novih odredbi zakona koje je nametnuo visoki predstavnik. Oglasio se i Johan Zatler, specijalni predstavnik Evropske unije za BiH, povodom početka izborne kampanje za Opšte izbore u BiH, kazavši da su se 12-tog juna u Briselu, bh. lideri stranaka složili da će pošteno voditi izbornu kampanju, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

Iako su se, doduše nezakonito, održavali i u proteklih mjesec dana, od danas su zvanično dozvoljeni promotivni karavani, plakati, slogani, predizborna javna okupljanja, plaćeno oglašavanje političkih partija i kandidata. Počela je i primjena većine novih pravila koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit. Prvi put Izbornim zakonom obuhvaćen je pojam govora mržnje, regulisano je šta znači lažno predstavljanje, jasnije je definisana zloupotreba javnih resursa. Kršenje zakona odnedavno mnogo više košta.

SUAD ARNAUTOVIĆ, predsjednik Centralne izborne komisije BiH

“Vi sad imate sankcije od minimalno tri hiljade, prije je bilo od hiljadu, do 10 hiljada. A sad je od tri do 30 hiljada maraka. Ja mislim, i ovo je poruka svim političkim subjektima i nezavisnim kandidatima da dobro razmisle da li će ući u avanturu da krše zakon jer zaista, kad vi nekoga sankcionirate sa 20-30 hiljada, pitanje je šta je onda svrha”.

Iz CIK-a poručuju da će se, za početak, držati donje granice od tri hiljade maraka kazni, ali da će, ukoliko politički subjekti ili kandidati budu ponavljali
prekršaje, cifra svakako rasti. A kažnjavaće se i nošenje oružja na skupovima, ometanje predizbornih aktivnosti drugih političkih subjekata, sprečavanje novinara da profesionalno izvještavaju o kampanji. Takođe, zabranjeno je korištenje osoblja, prostorija i drugih resursa javnih ustanova i preduzeća, tačnije njihova “privatizacija” radi promocije nekog političkog subjekta. Iz koalicije “Pod lupom” pojašnjavaju da postoji još jedna važna novina.

DARIO JOVANOVIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Jeste da je povezana odgovornost između člana biračkog odbora ispred političkog subjekta i samog političkog subjekta. Po prvi put se za određene manipulacije ili propuste u radu članova biračkih odbora može kazniti i politički subjekt ispred kojeg dolazi taj član”.

Koalicija “Pod lupom” pratila je ponašanje kandidata i političkih subjekata u proteklih mjesec dana, prije početka kampanje, i utvrdila niz nepravilnosti, a mnoge se odnose na zloupotrebu javnih resursa kako bi se “kupila” podrška birača. Iz organizacije “Transparency International” poručuju da će tih slučajeva biti sve više kako se bliži 2. oktobar.

IVANA KORAJLIĆ, Transparency International БиХ

“Podaci pokazuju da je preko 200 miliona izdvojeno bukvalno samo za ova kratkoročna davanja pred izbore. S druge strane, radovi koji su započeti u ovom periodu koštaće nas preko 800 miliona maraka. Dodatnih 200 i nešto miliona koštaju radovi koji su sad završeni odnosno koji su tempirani da se otvore objekti pred izbore”.

CIK ima mogućnost i da skine sa liste, odnosno da poništi kandidaturu političkim subjektima ili kandidatima ukoliko utvrdi da su baš oni odgovorni za kršenje Izbornog zakona. Nadaju se, ipak, da do toga neće doći te da će svi poštovati pravila.
 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision