Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Izbor novog sudije državnog Ustavnog suda i dalje na čekanju u Predstavničkom domu FBiH

Nakon što su komisije i radna tijela Parlamenta FBiH okončali aktivnosti u vezi sa izborom nedostajućeg sudije državnog Ustavnog suda, na redu je Predstavnički dom FBiH koji bi novog sudiju trebao izabrati što prije.

Izbor sudije Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija neće biti razmatran na narednoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 15. mart.

Odbor za izbor i imenovanja federalnog Parlamenta odlučio je o listi kandidata za izbor novog sudije Ustavnog suda BiH, a najbolje ocijenjeni kandidati su Sanela Gorušanović-Butigan i Marin Vukoja.

Komisija Predstavničkog doma navodno je baš Vukoju podržala kao najboljeg kandidata većinom glasova, dok je Gorušanović-Butigan drugorangirana.

Predstavnički dom FBiH ne mora glasati za prvorangiranog, no čini se kako izbor novog sudije Ustavnog suda nekima nije toliko važno pitanje, budući da se na dnevnom redu 2. redovne sjednice ne nalazi razmatranje tog izbora.

Na taj način se otežava rad Ustavnog suda, posebno njegovog Velikog vijeća kojeg čine sudije koje biraju zakonodavna tijela entiteta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision