Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Februara. 2024. Zanimljivosti
Izabrani najopušteniji gradovi na svijetu, na listi i dva iz komšiluka

Najbolji gradovi na svijetu, ukoliko vas zanima opušena i mirna atmosfera, se nalaze u Evropi.

Od gradova iz okruženja, na listi prvih deset se nalaze Ljubljana i Dubrovnik.

Internet stranica MoneySuperMarket je sprovela istraživanje koje treba da da odgovor koji su to najopušteniji gradovi na svijetu. Iako opuštanje prije svega podrazumeva prirodu, postoje i gradska jezgra koja mogu biti prilično mirna mjesta za odmor.

MoneySuperMarket je napravio indeks mirnih gradova, i na listi se nalazi 75 gradova koji su rangirani na osnovu kvaliteta vazduha, svijetla, buke, saobraćajne gužve, prosječnih sunčani sati, ali i zadovoljstva i srdačnosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svijetu je Rejkjavik. Prestonica Islanda ima ocenu od 85.5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom vazduhu, niskom nivu zagađenja, zadovoljnim meštanima i i brojnim zelenim površinama.

Estonski Talin se našao na drugom mjestu sa ocjenom 82.3 zahvaljujući svojoj mirnoj atmosferi i odličnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mjestu se našao Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike. Među prvih deset se nalaze još i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom odnosno desetom mjestu.

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cijela Slovenija nepravedno potcijenjena, a Ljubljana je nevjerovatna. Grad ima jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan i grad bez saobraćaja. Turisti mogu istraživati praktično besprekornu srednjovjekovnu arhitekturu i masivne kamene zidine grada, jednu od najbolje očuvanih srednjovjekovnih tvrđava na svijetu.

Lista deset najopuštenijih gradova na svijetu izgleda ovako:

Rejkjavik

Talin

Bergen

Beč

Stokholm

Viljnus

Ljubljana

Minhen

Cirih

Dubrovnik

(TU Magazine)

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision