Petak, 17. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Maja. 2019. USK
Iz Zavoda za javno zdravstvo USK savjetuju da se voda iz vodovoda i dalje prokuhava
Usljed obilnih kišnih padavina u Unsko-sanskom kantonu uzrokovanih izlijevanjem vodotoka Une i Sane i njenih pritoka, iz Zavoda za javno zdravstvo USK-a i JP Vodovod Bihać građanima savjetuju da vodu za piće iz gradskih vodovodnih mreža obavezno prokuhavaju ili da kupuju flaširanu vodu. Zbog poplava i izdašnih količina vode na vodocrpilištima, voda iz gradskoga vodovoda je zamućena, pa stoga nije za piće

Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo USK-a proveo je fizičko-hemijska ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće od 13. do 15. maja na uzorcima koje su im dostavila javna vodovodna poduzeća iz Bosanske Krupe, Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Tako u Bosanskoj Krupi od šesnaest ispitanih uzoraka vode, svi odgovaraju propisanim kriterijima zdravstvene ispravnosti. Prema rezultatima voda nije zamućena i pitka je, kako prenosi RTV USK.

U Bihaću od šest ispitanih uzoraka pet je zamućeno i ne odgovara zakonom propisanim kriterijima. U Bosanskom Petrovcu od četiri uzorka svi su neispravni, zamućena su tri. Stoga, voda u Bihaću i Bosanskom Petrovcu nije za piće i treba je prokuhavati.

Na području grada Cazina danas su uzeti uzorci s jedanaest punktova. Pregled rezultata mikrobioloških ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće je u toku, stoji u informaciji ZZJZ USK-a. Iz JP Vodovod Bihać iz preventivnih razloga preporučuju prokuhavanje vode za piće.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision