Monday, 13. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembra. 2018. Zanimljivosti
Iz neznanja bacamo njezine listove, a sprječavaju pojavu raka i ateroskleroze

Bogatstvo nutrijenata

Cikla potječe sa Sredozemlja i zanimljivo je da je čovjek u prehrani iz početka koristio upravo njezine listove. Korijen je bio namijenjen prvenstveno liječenju.

Listovi cikle imaju malo bjelančevina no njihova korist nikako nije zanemariva. Svojim aminokiselinskim sastavom upotpunjuju druge namirnice biljnog podrijetla (žitarice i mahunarke) što je od značajne koristi vegetarijancima i veganima. Ovi listovi sadrže cijeli niz neophodnih mineralnih tvari. Tu su kalij koji čuva zdravlje srca, kalcij i magnezij važni za čvrstoće kostiju te željezo, cink i mangan. Listovi cikle sadrže željeza više nego špinat dok je prisutnost bakra slična kao kod rukole i potočarke.

Posebno je to od značaja jer bakar sudjeluje u stvaranju hemoglobina i vezivnog tkiva; kolagena. Njegov nedostatak doprinosi povišenju koncentracije kolesterola u krvi. Osim toga, listovi cikle riznica su provitamina i vitamina. Svakako treba istaknuti prisutnost karotenoida, vitamina E, B6 i C.

Izvor je i ALA

U prehrani modernog čovjeka prevladavaju omega-6 masne kiseline. Nažalost, potencira to pojavu različitih upalnih procesa koji prethode bolestima poput ateroskleroze i raka. Listovi cikle sadrže cijeli niz antioksidanasa poput kofeinske i elagične kiseline.

Iako je u listovima cikle prisutna u maloj količini, njezino djelovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omraženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njezina prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cikle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.

Uključimo ih u prehranu

Nakon svega ovoga pohvalnog o listovima cikle, došlo je vrijeme i probati ih. Evo nekoliko jednostavnih načina kako ih uvrstiti u svoju prehranu.

– Salata: Mlade listove cikle možete pomiješati s rajčicom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka. Ova salata uz kvalitetan kruh može biti lagani ručak na poslu.

– Kuhani listovi cikle: Očistite i operite listove cikle. Liske izrežite na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm. Zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite liske. Promiješajte i kuhajte 3 minute. Postom stavite listove, promiješajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocijedite te začinite češnjakom, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

– Pirjani listovi cikle: U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno miješanje propirjajte očišćene i oprane listove cikle. Dolijte malo vode i pirjajte sljedećih 10 do 15 minuta.

– Nekoliko listova cikle dodajte zelenom smoothieju.

Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cikle. Ne mijenja mu se pri tome okus niti miris.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision