Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Augusta. 2017. Bosna i Hercegovina
Ivanić: BiH neće uskoro u NATO, neće biti promjena Dejtona
Član predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vjeruje da će Bosna i Hercegovina uskoro ući u NATO, niti da će biti promjena Dejtonskog sporazuma.

Geopolitičke poruke i nagovještaje da budući procesi u regionu idu u tom pravcu, smatra političkim provokacijama određenih centara moći i lobističkih grupa.

U BiH, ističe, nema konsenzusa o ulasku u NATO, ali ima u Republici Srpskoj i sve dok je Srbija neutralna, srpski političari u BiH zastupaće taj stav.

Ivanić smatra da je besmislena ocjena Instituta IFIMES iz Ljubljane, koji posjetu makedonskog premijera Sarajevu vidi kao zajednički ubrzani put BiH i Makedonija za ulazak u NATO i EU i kao svojevrsni signal Aleksandru Vučiću da se priključi i podrži Zajeva i Makedoniju.

– Bio sam prisutan na sastanku sa gospodinom Zajevim i nije bilo riječi o NATO. Govorili smo o našim međusobnim odnosima, o potrebi da se otvori direktna avionska linija Sarajevo – Skoplje, o potrebi da se poveća ekonomska razmjena. O NATO, ne – jasan je Ivanić.

Ivanić misli i da je priča o članstvu BIH u NATO “generalno naduvana”.

– Rano je o tome govoriti. BiH još nije dobila ni aktivirani akcioni plan za članstvo – MAP, a Makedonija ga ima već, čini mi se 12 godina, a još uvijek nije član. Dakle o tome – kada će se, da li će se – odlučivaće generacije političara koje sada uopšte nisu prisutne – kaže Ivanić, ali naglašava da u BIH postoji saglasnost o potrebi reforme oružanih snaga.

Podsjeća da je jedan od uslova za aktiviranje MAP bio i knjiženje vojne imovine u korist institucija BiH, sa čim se ne slažu u Republici Srpskoj.

– To je jedan potpuno apsurdan uslov koji je nastao kao rezultat unutrašnjopolitičke bitke, odnosno insistiranja Bošnjaka, a NATO ga je u takvim okolnostima stavio kao uslov – kaže Ivanić.

On precizira da u BiH postoji 57 takozvanih vojnih perspektivnih lokacija. Od toga su 19 u Republici Srpskoj koja se protivi da one budu uknjižene kao imovina BIH, pa će to, navodi, biti predmet odlučivanja na sudu.

– Zato mislim da priča o članstvu BiH u NATO nije realna bar jedno 10-12 godina – ocjenjuje i kaže da su mu zato smiješne “analize koje se izvlače iz konteksta posjete jednog premijera drugoj zemlji”.

Vraćajući se na pitanje otkud u posljednje vrijeme spekulacije, poput navodnih informacija IFIMES-a iz Brisela i Vašingtona da se priprema, a sve “zbog ruskog uticaja na Srbiju”, “moduliranje Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanje paralelnih specijalnih veza država potpisnica tog dokumenta”, ili pisanje Vol Strit Žurnala da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da “anektira dijelove BiH naseljene Srbima” – Ivanić ocijenjuje da su to besmislene teze, naručene i plaćene od lobostičkih grupa.

– Kada bi se otvorilo pitanje velike revizije Dejtona, automatski bi se na stolu našle tri koncepcije. U Sarajevu – sigurno BIH bez entiteta, u Banjaluci nezavisna Republika Srpska, u Mostaru, vjerovatno, osnivanje trećeg entiteta – kaže Ivanić, koji je ubijeđen da je dogovor te vrste nemoguće nametnuti, jer nema ni jedinstva na međunarodnoj sceni.

– Dejtonski sporazum je funksionisao jer su iza njega stali čvrsto i SAD i EU i Rusija: Bez tog jedinstva nema promjene nDejtonskog sporazuma, i učesnici koji bi ga potpisali ne bi bili isti – ističe on.

Prema njegovim riječima, svi dosadašnji pokušaji revizije “Dejtona” su propali i ozbiljne zemlje znaju da od toga nema ništa.

– Zbog toga mislim da je pothranjivanje te ideje davanje lažne nade, koja se daje posebno nekim političkim strukturama u Sarajevu. Ovo što sad imamo je okvir u kome se mi možemo kretati u narednih 15 – 20 godina – kaže Ivanić.

Ivanić kostatuje da je evidentno da je Balkan postao predmet sukobljavanja i političke borbe, prije svega SAD i Rusije, te da je tu i Evropska unija koja ima svoj interes, i ističe da mu nije baš drago što se “veliki tuku oko nas”.

– Јer kad se veliki tuku oko nas, onda mi mali možemo imati ozbiljne probleme – kaže Ivanić.

Na pitanje da li u nekim razmišljanjima – koja se mogu čuti u reakcijama na dijalog o budućnosti Kosova koji je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – možda vidi neke paralele ili mogući benefit vezan za budućnost Eepublike Srpske, Ivanić kaže da ne vidi.

– Srbija ne prihvata nametnutu nezavisnost Kosova i Metohije i ja to potpuno razumijem. A bez toga je nemoguće tražiti nezavisnost Republike Srpske – kaže Ivanić.

On dodaje da je ” to samo još jedan od argumenata zašto se Dejton neće mijenjati i zašto sumnja da će se i pitanje KIM riješiti tako brzo i preko noći”.

Kada je riječ o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o budućem rješenju za Kosovo i Metohiju, Ivanić smatra da je važno definisati jasan cilj i interese koje Srbija na Kosovu mora da brani i ispod kojih u pregovorima ne može ići.

– Valjalo bi da oko toga postoji saglasnost. Bez obzira na razlike između mene i Milorada Dodika na unutrašnjo-političkoj sceni, kada je riječ o krupnim stvarima koje su od interesa za Republiku Srpsku, mi znamo sjesti. Zato mislim da bi i u ovom slučaju bilo dobro da zanemarimo sve lične animozitete, i da se utvrdi minimalni stepen jedinstva oko Kosova. Šta je realan cilj? I šta bi se moglo ostvariti? – zaključuje Ivanić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision