Thursday, 18. December 2025.
Unsko-sanski kanton 4° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

1. Marta. 2022. Zanimljivosti
Italijani bi da espreso bude na listi Uneska

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cijenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrijednom Uneskovog statusa.

Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno. Od Venecije do Sicilije, u porculanskim šoljicama ili u malim čašama, s kapljicom mlijeka ili bez njega, svaka šoljica predstavlja im gest prijateljstva.

“Espreso je prilika da kažete prijatelju da vam je stalo”, kazao je vlasnik napuljskog kafića Đambrinus – Masimilijano Rosati, koji je pomogao u pripremi pridloga za uvršćenje espresa na UN listu svjetske nematerijalne baštine.

“Espreso se pije svakodnevno u svako doba. To je trenutak zajedništva, trenutak čari”, izjavio je za AFP.

Svjetlucavi aparat iza mermernog pulta šišti i zvjecka, dok barmen u portafilter stavlja mljevenu kafu, škljocne ga na mjesto i pritisne taster, nakon čega iz aparata preko mljevene kafe počinje da teče gotovo ključala voda.

Cvijeće, voće, čokolada
Po savjetima Italijanskog instituta za espreso, on mora da ima “zaokružen, bogat i baršunast” ukus i “lješnik-smjeđu do tamno-smjeđu pjenicu, s karakterističnim žućkastim odsjajem”.

Mora da ima dugotrajnu aromu koja ima “note cvijeća, voća, prepečenca i čokolade”; kažu iz instituta osnovanog za očuvanje espresa.

Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umijeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina iz Kremone, rodnog mjesta Antonija Stradivarija.

Ispijanje espresa je “gotovo pa sveti ritual“, kazala je sedamdesetogodišnja učiteljica u penziji Anamarija Konte.

Neki vole uz espreso da pojedu princes krofne, male pice ili uštipke, uz čavrljanje između zalogaja.

“Kad sam u inostranstvu vidim da ljudi na svoju kafu čekaju u redovima jedni iza, neki s ajfonom u ruci, a neki u ćošku, čitajući knjigu. Ovdje to nije tako” kazao je vlasnik Rosati.

“U nekim djelovima Napulja i danas je uobičajeno da se prilikom posjeta nekome ne nose kolači i cvijeće, nego kafa i šećer.”

Uspomene
Anđelo Moriondo iz Torina 1884. patentirao je prvi parni aparat za espreso, ali za dalji razvoj i masovnu proizvodnju zaslužan je Deziderio Pavoni iz Milana koji je za to imao novca.

Ubrzo su aparati postali rasprostranjeni diljem Italije, a svaki od 20 regiona imao je malo drukčiju varijantu espresa – kraći, produženi, manje ili više intenzivan, ponekad i s mineralnom vodom sa strane.

“Imam puno uspomena na dolaske u ovaj kafić i ispijanje ove jako dobre kafe”, kazala je dvadesetosmogodišnja turistkinja Jael Lesin-Dejvis, dok je preuzimala svoj “Moretto” espresso s pjenicom od mlijeka i kakao prahom.

Raimondo Riči, vlasnik kafića Sveti Eustahio u starom centru Rima, kaže da espreso pomaže u smanjenju usamljenosti, čak i kada se pije u samoći, daleko od kafića.

“Ponekad kad kod kuće pravimo kafu društvo nam čini aparat koji ispuni prostoriju, ispuni kuću”, rekao je. Aroma i dodao da to vraća “uspomene na srećna vremena”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

11.12.2025 Kakao chia puding
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision