Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Italija, Rusija i Srbija potvrđuju pomoć BiH – Pomoć Danske i Farskih ostrva za Srbiju i BiH

Ambasadori Italije, Rusije i Srbije u BiH još jednom su, u izjavi za Agenciju FENA, potvrdili podršku BiH zbog katastrofalnih poplava te da planiraju učešće na donatorskoj konferenciji za pomoć BiH čije je održavanje planirano sljedećeg mjeseca. Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias kazao je da su poplave bila tragedija za BiH te da je Italija bila od samog početka “na prvim linijama” što se tiče pomoći. “U prvim danima nakon poplava donirali smo 100.000 eura, medicinsku opremu i poslali smo gotovo 70 dobrovoljaca iz civilne zaštite Italije u Bijeljinu”, naveo je Corrias.

Što se tiče donatorske konferencije za pomoć BiH, ambasador Corrias naglasio je da EU, Svjetska banka i vlasti BiH trenutno rade na procjeni štete uzrokovane poplavama. “Nakon te procjene, govorit ćemo o donatorskoj konferenciji za pomoć BiH. Prvo trebamo da vidimo kolika će biti šteta i koje poslove treba obaviti što se tiče obnove. U svakom slučaju, Italija će biti tu da pomogne”, poručio je ambasador Corrias. Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević naglasio je da su poplave bile katastrofalne i za BiH i za Srbiju. “Mislim da smo u prvim danima poplava pokazali da možemo jedni drugima da pomognemo. Mi u Srbiji smo zaista zahvalni jer svi susjedi su došli odmah sa svojom pomoći uključujući BiH sa svojim spasiocima”, istaknuo je. Nažalost, kaže ambasador Vukićević, trenutno su Srbija i BiH u situaciji da ne mogu pružiti onoliko koliko bi željele jedni drugima jer imaju ogroman problem na svojoj teritoriji, ali da svakako pružaju koliko mogu. “Srbija i BiH imaju zajedničke akcije spaljivanja uginule stoke, zaprašivanja komaraca, te zajedničke akcije u vezi  s donatorskom strategijom vezano za sliv Save. Željeli bismo da zajednički nastupimo na regulaciji upravljanja vodama radi prevencije da se tako nešto više nikada ne desi”, naveo je ambasador Vukićević za Agenciju FENA. Dodao je da ljudi iz Srbije pomažu BiH, a da je najpoznatiji primjer teniser Novak Đoković koji se odrekao svoje nagrade za Srbiju i BiH. “Također, dosta je estradnih umjetnika iz Srbije doniralo pomoć Srbiji i BiH, nisu to dijelili samo Srbiji. Mislim da je narod pokazao da je zajednički prostor svetinja i da je to nešto što moramo sami da uređujemo i da se borimo sa takvim nepogodama kao što su bile poplave”, zaključio je Vukićević.
Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko kazao je  za Agenciju FENA da je što se tiče pomoći BiH, Rusija isporučila sve što je traženo, počevši od životnih namirnica, pumpi za otklanjanje vode itd. “Pomoć u ljudstvu nam niko nije tražio, ali i to bismo uradili da je traženo. Nadležna ministarstva i u Srbiji i u BiH brzo su zaista  reagovala”, ocijenio je ambasador Bocan Harčenko. Dodao je da Ambasada Ruske Federacije u BiH zna za održavanje donatorske konferencije za pomoć BiH i da čekaju detalje procjene štete i konačne informacije. “Prijedlog za učešće nam je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali moramo imati konkretne detalje tog prijedloga”, izjavio je ambasador Bocan Harčenko.

Pomoć Danske i Farskih ostrva za Srbiju i BiH

Organizacije Crvenog krsta Danske i Farskih ostrva prikupile su oko 100.000 eura za pomoć građanima poplavljenih područja na Balkanu, saopštila je ambasada Srbije u Kopenhagenu.
Danski Crveni krst je za pomoć poplavljenim područjima na Balkanu prikupio 500.000 danskih kruna, čemu su pridodata i sredstva Crvenog krsta Farskih Ostrva od 250.000, što će biti proslijeđeno Srbiji i Bosni i Hercegovini.
U izvještaju “Podrška Kraljevine Danske i danskih građana i njihov angažman na pružanju pomoći Srbiji”, u koji je agencija Beta imala uvid, podsjeća se i da je Danska agencija za vanredne situacije (DEMA), po hitnom postupku i u najkritičnijim trenucima, poslala svoje eksperte i opremu na najugroženija polavljena područja u Srbiji.
Ambasada ističe i da su, pored državnih službi, “samoinicijativno, kao dobrovoljci”, u Srbiju otputovali i eksperti privatne spasilačke firme koja se angažuje u vanrednim situacijama, “Redningsgruppen” iz mjesta Riskov, sa opremom za spasavanje u slučaju poplava.
Humanitarnu pomoć su donirale i danske kompanije koje imaju predstavništva u Srbiji (Novonordisk, Grundfos, Carlsberg), zatim “Fondacija Save the Children”, humanitarna organizacija “Danish Relief Group” iz Nestveda, kao i danska organizacija za zaštitu životinja UFFAC iz Frederiksverka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision