Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2014. Vijesti, Zanimljivosti
Istraživanje: Stigla vakcina koja liječi HIV!

Tri kanadske bebe oslobođene su prijetnji da jednog dana obole od side, tako što im je odmah po rođenju ubrizgana revolucionarna vakcina koja je njihovu krv u potpunosti očistila od virusa HIV-a.

Odlične vijesti za sve žene koje su zaražene HIV-om! One više ne moraju da se odriču majčinstva iz straha da će opaku bolest prilikom porođaja prenijeti na svoju bebu. Sada postoji vakcina koja, ako se djetetu ubrizga u prvim satima nakon rođenja, ima moć da izbaci virus iz tijela i bebi omogući da ima dug i prije svega zdrav život.

Doduše, kanadski naučnici ne žele još uvijek da stopostotnom sigurnošću kažu da je ovo lijek, jer je potrebno da se vidi šta će se dešavati s ovim bebama u godinama koje dolaze i da se vidi da li je neophodno da budu na antiviralnim ljekovima sve vrijeme.

Detaljnije informacije o dejstvu nove vakcine biće predstavljene na konferenciji koja će u drugoj polovini jula biti održana u Melburnu.

Oduševljeni smo što ovi mališani nemaju nikakvih tragova virusa u svom organizmu. U ovom trenutku nismo sigurni da li su djeca u potpunosti izliječena. Jedini način da se to provjeri jeste da se pacijenti redovno prate da bi se vidjelo da li će se virus s vremenom ponovo pojaviti u krvi – rekla je Sharon Lein, glavni organizator konferencije AIDS 2014.

Takođe se nadamo da bi ova koktel-vakcina, koja se sastoji od tri antiretroviralna lijeka, mogla da pomogne i odraslim ljudima, ali samo ako im se ubrizga neposredno nakon što su došli u kontakt sa zaraženom osobom – poručila je ona.

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision