Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Januara. 2015. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Istraga u toku: Pretres Klixa nezakonit?

Sarajevski kantonalni tužilac Sead Kreštalica je, po naredbi glavne sarajevske tužiteljice Dalide Burzić, pokrenuo istragu u saradnji sa Federalnom upravom policije, kako bi se utvrdili svi detalji u vezi sa pretresom portala Klix.ba, koji su 29. decembra 2014. godine izveli pripadnici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo.

– U toku je provjeravanja naredbe koja je dana da se izvrši pretres. Zapravo se provjerava da li je pretres izvršen na zakonit način, te da li su pripadnici policije prekoračili svoje ovlasti tokom pretresa. Postoje informacije da je dio izuzete opreme oštećen, te da su povrijeđena dva radnika portala. Treba utvrditi i to da li su službena lica iz MUP-a RS-a izvršila pretres, a da su im u tome asistirali pripadnici MUP-a KS-a ili je to utvari bilo obrnuto (u naredbi je pisalo da će pretres vršiti pripadnici MUP-a KS-a, dok će kolege iz MUP-a Republike Srpske asistirati, op.a.), pojasnio je Kreštalica za Oslobođenje.

U okviru ove istrage, a u svojstvu svjedoka, saslušani su i glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba Jasmin Hadžiahmetović i direktor portala Dario Šimić.

– Dali smo iskaze u smislu ko je bio nadređen u toku pretresa redakcije Klix.ba. Definitivno je to bio MUPRS-a. Pitani smo i šta nam je oduzeto prilikom pretresa, kako su se prema nama ponašale službene osobe…, kazao nam je Hadžiahmetović, ističući da je tim advokata koji zastupa portal već uputio dopis Sudu u kojem osporavaju pretres, ali i djelo za koje se sumnjiče on i Šimić.

Kako saznajemo u Općinskom sudu u Sarajevu, izuzeta oprema je trenutno deponovana u ovoj instituciji i tu će i ostati sve dok Specijalno tužilaštvo RS-a ne uputi dopis da im se oprema i dostavi.

Podsjetimo da je redakcija portala Klix.ba pretresena po nalogu sarajevskog Općinskog suda, a zbog postojanja osnovane sumnje da su glavni i odgovorni urednik i direktor portala počinili krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz čl. 174. stav 1. Krivičnog zakona RS-a (predviđena novčana kazna ili zatvor do jedne godine, op.a.).

U Specijalnom tužilaštvu RS-a ranije su za Oslobođenje izjavili da će vještačenje biti urađeno tek kada se pronađe originalni snimak.

Pretres je, kako smo to već pisali, izvršen zbog tajnog snimka koji je Klix.ba objavio sredinom novembra 2014. o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS-a. Ovaj portal tada je objavio da je u “posjedu audiosnimka na kojem stara i aktuelna premijerka RS-a Željka Cvijanović (SNSD) govori o kupovini zastupnika radi formiranja većine”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision