Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2014. USK, Vijesti
Istraga protiv Lipovače, provedeno vještačenje na “Stensu”

U okviru istrage protiv Hamdije Lipovače, odlazećeg premijera Unsko-sanskoga kantona, a povodom prijave za nezakonito trošenje budžetskih sredstava prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog objekta STENS u Bihaću, na tom objektu provedeno je vještačenje.

Istragu provodi Kantonalno tužilaštvo u Bihaću kojem je Federalna uprava policije svojedobno dostavila izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

“Budući da je riječ o bitnom predmetu ovog tužilaštvo, a zbog složenosti i interesa ove istrage, trenutno ne možemo davati bilo kakav komentar”, odgovor je Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Postupajući po nalogu ovog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije svojedobno su utvrdili kako postoji osnovana sumnja da je Hamdija Lipovača, kantonalni premijer u odlasku, u vrijeme dok je obnašao dužnost načelnika Bihaća, prekoračio granice službenog položaja te, protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama, potpisao Aneks osnovnoga ugovora i sačinio Ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću, u ukupnom iznosu od milion i 292 hiljade konvertibilnih maraka.

Teretilo ga se i da je u ime Opštine, kao ugovorna strana 2007. godine, sačinio i potpisao službenu ispravu u koju je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom, u ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za izvođača građevinskih radova.

U izjavi koju je u junu prošle godine dao Federalnoj RTV, Lipovača je negirao krivnju u vezi s navodima iz prijave za nezakonito trošenje budžetskih sredstava prilikom rekonstrukcije STENS-a. Danas tek suzdržan SMS: “Ne želim komentarisati ništa. Neka svako radi svoj posao”.

Inače, u vrijeme kad je podnesena, ovo nije bila prva prijava protiv Hamdije Lipovače. Naime, u april 2013. objavljeno je da FUP provodi istragu u vezi sa slučajem Gradski trg, privatizacijom Una-banke i drugim, također iz vremena kad je bio načelnik Opštine Bihać. Za sve ovo vrijeme nije bilo očitovanja nadležnih u kojoj su fazi te istrage i je li donesena bilo kakva tužilačka odluka.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision