Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Istovremeno imenovanje vlasti na nivou BiH i FBiH – Incko: Neću se miješati u formiranje vlasti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko tvrdi da se neće miješati u formiranje vlasti u BiH i da ne vidi razlog zašto bi to činio. “Mislim da se neće ponoviti problemi koje smo imali u nekim ranijim situacijama”, smatra Incko. On je za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da ima dobar osjećaj da će doći do pozitivnih promjena u BiH i da političari mogu da otvore novo poglavlje u politici BiH. “Vladajuće stranke znaju da smo imali osam godina zastoja i da se takvo ponašanje ne može nastaviti. Zato očekujem temeljitu promjenu politike u BiH. Mora se dramatično promijeniti način vođenja politike”, smatra Incko. Prema njegovim riječima, njemačko-britanska inicijativa za BiH, koja će postati i zvanična inicijativa EU, fantastična je šansa.

“Ne želim reći da je to posljednja šansa, ali to je jedina šansa koja je sada na stolu. Nema nikakve druge inicijative i uvjeren sam da ona vraća nadu u BiH. Uvjeren sam da će ona deblokirati evropski proces”, ističe Incko.

Proces imenovanja mandatara za sastav Savjeta ministara BiH i predsjednika Federacije BiH trebalo bi da teče istovremeno, što bi bilo kompromisno rješenje zbog različitih stavova političkih partnera iz Federacije. Ovo je za “Nezavisne” potvrdio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti vođenje konsultacija za imenovanje mandatara za novi sastav Savjeta ministara. Ovaj proces, međutim, već kasni, jer postoje određeni nesporazumi na relaciji SDA-Demokratska Fronta, u vezi sa formiranjem većine kantonalnih skupština. Bez formiranja ovog nivoa zakonodavne vlasti nema ni delegiranja kantonalnih predstavnika za Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim ne mogu biti stvorene zakonske pretpostavke za imenovanje predsjednika Federacije. Očekivanja SDA su da do Nove godine budu konstituisana oba doma federalnog parlamenta te da bude imenovan mandatar za sastav Savjeta ministara, a da konačna uspostava izvršne vlasti bude završena u februaru, prenose Nezavisne novine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision