Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Irski parlament glasao za priznavanje palestinske države – Senat Francuske za priznanje Palestine

Francuski senat prihvatio je nacrt odluke kojim se od Vlade te evropske države traži da prizna Palestinu kao državu. Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština Francuske izglasala nacrt prijedloga Vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu danas su se izjasnili i zastupnici Francuskog senata. Inače, glasanje o nacrtu prijedloga u Senatu su predložili zastupnici iz partije Zelenih. Iako ove odluke oba doma Francuskog parlamenta imaju simboličan i neobavezujući karakter, analitičari tvrde da ti potezi nedvojbeno pokazuju francusku podršku Palestini u mirovnom procesu na Bliskom istoku i da će izazvati reakciju izraelskih vlasti.

Zastupnici Narodne skupštine su na prijedlog zastupnika iz reda socijalista prošle sedmice većinom glasova usvojili nacrt prijedloga o priznavanju palestinske države.

Usvajanje odluke, koja ima karakter preporuke, podržalo je 339 zastupnika, a protiv se izjasnio 151. Ljevičarske stranke i Zeleni su podržali, a Unija narodnog pokreta (UMP) glasala je protiv.

Za zvanično priznanje palestinske države potrebno je da konkretne poteze donese Francuska vlada.

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca. Prošlog mjeseca, Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države. Španski parlament je, također, donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u Holandskom parlamentu je počela rasprava o priznanju Palestine kao države. Od ukupno 193 države, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.

Irski poslanici usvojili su u srijedu simboličnu predstavku u kojoj traže od vlade da prizna palestinsku državu. Do sada je 135 zemalja u svijetu priznalo palestinsku državu. Od Vlade Irske traži se službeno priznanje palestinske države na osnovu granica iz 1967. i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision