Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Marta. 2024. Svijet
Irska se pridružuje tužbi za genocid Južne Afrike protiv Izraela

Irska će se pridružiti zahtjevu Južne Afrike za tužbu Međunarodnom sudu pravde zbog, kako kaže, izraelskog genocida u Pojasu Gaze.

O tome je izvijestio irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin. Kako prenosi agencija Reuters, ovo je najjači izraz irske zabrinutosti zbog posljedica izraelskih vojnih operacija.

Šef irske diplomatije rekao je da izraelska vojna intervencija, u kojoj ginu nedužni civili, “predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera”. Prema njegovim riječima, stoga se Dublin planira uključiti u postupak koji je započeo u decembru podnošenjem južnoafričke inicijative.

Južnoafrička Republika tvrdi da akcije Izraela imaju karakter genocida jer su počinjene s posebnom namjerom da se unište Palestinci u Gazi.

Krajem januara ICJ je izdao preliminarnu zabranu kojom se nalaže Izraelu da poduzme sve korake kako bi spriječio genocid i poboljšao humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze. Odluku je pozdravio niz arapskih i europskih zemalja.

Uz Španiju, na primjer, Irska je jedna od najkritičnijih zemalja prema Izraelu u Evropi. Te su zemlje, uz Sloveniju i Maltu, prošle sedmice napravile prvi korak prema priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Prema Martinovoj izjavi, Izrael, na primjer, opstruira dostavu humanitarne pomoći, napada civilne ciljeve i koristi eksplozivno oružje u gusto naseljenim područjima. Izraelska vojska brani se tvrdnjama da se u civilnim zgradama, poput bolnica, nalaze pripadnici Hamasa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision