Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ipak poskupljuje struja u RS-u, uvode se blok tarife

Novi udar na džepove građana. Iako su vlasti u Republici Srpskoj mjesecima ubjeđivali javnost da neće doći do poskupljenja struje, poslije izbora, naravno, druga priča. Najprije su preduzeća koja vrše distribuciju tražila poskupljenje mrežarine, a onda je i Elektroprivreda kao opskrbljivač odlučila da poskupi svoje usluge. Kako za privredu tako i za domaćinstva, posebno kroz uvođenje takozvanih blok tarifa. Već od 1. januara počinju primjenjivati nove tarifne modele, koji će drastično povećati cijenu eletrične energije. Ukinute su i takozvane ljetne i zimske tarife.

Ko troši manje – plaćaće manje, a ko troši više – platiće više. Formula, čini se, jednostavna, ali i alan-fordovska. Tek, januarski računi za potrošnju električne energije donijeće novu glavobolju stanovništvu, jer je tarifa za domaćinstva formirana u tri opsega, do 500 kilovat-časova, od 500 do 1.500 i preko 1.500, koja će biti četiri puta skuplja od prvog opsega. Dakle, struja do 500 kilovata koštaće 77 maraka, a onaj koji bude imao 1.500 čak 244 marke.

„Imali smo ranije zahtjeve elektrodistributivnih preduzeća za povećanje naknade za mrežarinu, sada imamo zahtjeve Elektroprivrede kad je u pitanju snabdijevanje domaćinstava. Imate tržišno snabdijevanje, a u tržišnom snabdijevanju se nalazi privreda“, kazao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision