Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2023. Svijet
Institut za proučavanje rata: Rusija i Wagner još uvijek pregovaraju oko sporazuma

Kako navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju, nakon Wagnerove pobune, strane još uvijek pregovaraju o sporazumu koji je predložio predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Detalji se razrađuju

Analitičari kažu da kontinuirani izvještaji o sporazumu koji je posredovao bjeloruski predsjednik Lukašenko o okončanju oružane pobune Wagnerove grupe ukazuju na to da strane možda još uvijek pregovaraju kako bi razjasnile detalje sporazuma.

Ruski izvori su nastavili da spekulišu o detaljima ovog sporazuma od 28. juna. Stoga, kažu stručnjaci, raširene spekulacije oko Wagnerovih pozicija u Bjelorusiji ukazuju na to da se određeni aspekti sporazuma još uvijek razrađuju.

Osim toga, ruski izvori sugeriraju da Wagnerova pobuna već ima snažan utjecaj na rusku komandnu strukturu.

Značajne posljedice na informacioni prostor

U izvještaju se navodi da su izvori koji su objavili ove spekulacije bili uglavnom tačni u prethodnim izvještajima o promjenama u ruskoj komandi, iako bi dugoročne ozbiljne potencijalne posljedice povezane s Prigožinovom oružanom pobunom mogle utjecati na tačnost ovih izvora. U ovom trenutku ISW ne može potvrditi nijednu od ovih pretpostavki o promjeni komande, ali je jasno da oružana pobuna i dalje ima značajne posljedice po informacioni prostor.

U pregledu se pominju i izvještaji ruskih medija o hapšenju ruskog generala Sergeja Surovikina.

Ako su ruske vlasti uhapsile Surovikina, kažu stručnjaci, Kremlj vjerovatno koristi njega i njegove pristaše kao žrtvenog jarca da javno objasni zašto su ruske vojne i unutrašnje sigurnosne agencije loše reagovale na pobunu i da opravda potencijalnu promjenu ruskog vojnog vodstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision