Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 15° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Incko: Ako građani nisu zadovoljni, BiH će biti prazna zemlja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je danas u Banjaluci da bh. građani i njihovi interesi treba da budu u prvom planu, a za sve njih je najvažnija ekonomija. “Ukoliko građani nisu zadovoljni, ovo će biti prazna zemlja”, poručio je Incko.

Incko je izjavio da se od političara očekuje da rade na novoj evropskoj inicijativi za Bosnu i Hercegovinu.

“Nisu uslovi za Bosnu i Hercegovinu sada lakši, ali je drugi redoslijed, tako da će na kraju malo brže biti moguće da Bosna i Hercegovina dobije status zemlje kandidata, ako se ispune uslovi Evropske unije”, rekao je Incko.

Nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, Incko je u izjavi novinarima ponovio i koje uvjete treba ispuniti za zatvaranje OHR-a, te rekao da treba biti “više Brisela, a manje Dejtona“, s tim da Dejtonski ustav jedini postoji, kao i sadašnje uređenje Bosne i Hercegovine, osim ako se tri naroda ne dogovore drugačije.

Komentirajući stav Ruske Federacije tokom sjednice Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u vezi s evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je rekao da ta zemlja nije članica Evropske unije pa nije ni podržala te stavove.

“Bosna i Hercegovina je sama podržala evroatlantski put”, rekao je Incko i dodao da je na toj sjednici bila vidljiva veća kooperativnost ruskog ambasadora.

Čubrilović je također izrazio spremnost da se radi na stvaranju uvjeta za bolji privredni ambijent, koji daje sigurnost investitorima i čime se otvaraju nova radna mjesta.

“To je i put za rješavanje socijalnih problema”, rekao je Čubrilović i dodao da će se raditi i na usvajanju zakona za borbu protiv korupcije i kriminala.

On je visokog predstavnika upoznao o radu Narodne skupštine te izrazio uvjerenje da će izbor potpredsjednika Parlamenta Republike Srpske biti završen na narednoj sjednici.

Čubrilović je ponovio stav da institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine moraju biti osposobljene da same vode državu i rješavaju pitanja građana, a da bi OHR trebalo zatvoriti.

Tokom posjete Banjaluci, visoki predstavnik će se sastati i s predsjednikom i potpredsjednicima Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ramizom Salkićem i Josipom Jerkovićem, te potpredsjednikom Srpske demokratske stranke Ognjenom Tadićem i predsjednikom Narodne demokratske stranke Draganom Čavićem.

Večeras će visoki predstavnik prisustvovati svečanosti dodjele nagrada “Ličnost godine” u organizaciji “Nezavisnih novina”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision