Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
IMALI KRAJA POSKUPLJENJIMA SVEGA I SVAČEGA?

Poskupljenjima u Bosni i Hercegovini izgleda da nema kraja. Cijene se mijenjaju gotovo svakodnevno, a uglavnom je riječ o osnovnim životnim namirnicama. Inspekcijske kontrole nisu dale rezultate. Građani, čija potrošačka korpa odavno prevazilazi mjesečna primanja – ogorčeni. Ogorčeni i domaći proizvođači, jer se više od 90% namirnica uvozi. Ko u svemu profitira?

Mlijeko je u protekloj godini poskupjelo za 90 feninga, dok je kilogram kruha skuplji za 80 feninga. I dok pekari poskupljenje kruha pravdaju poskupljenjem cijene goriva i brašna, a mlinari poskupljenje brašna cijenom žitarica na svjetskoj berzi, prvi u lancu – proizvođači – tvrde da su sva ova poskupljenja neosnovana, jer je od njih pšenica otkupljena po niskim cijenama.

Sindikalna potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini za četiri godine je porasla za 927 maraka, a prosječna plata za 206 marka, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Građani ogorčeni. Pitaju se šta rade nadležni:

“Pitanje je kada ćeš da jedeš mesa ili neku bolju hranu. Toga kod nas više nema.”

“Većina stanovništva nema komentar na sve ovo što se dešava i očekuje hitnu reakciju Vlade.”

A vlast nema odgovor. Robne rezerve samo formalno postoje, tvrde analitičari, podsjećajući da 90% hrane uvozimo, te samim tim uvozimo i inflaciju.

“Potpuno smo nepripremljeni. Vlada je prije nekoliko godina uništila robne rezerve, a sada se sjetila da ih na neki način formira, bez ikakvih novčanih mogućnosti. Narod, koji je siromašan, nema nikaku zaštitu države da ga sačuva od visokih cijena”, podsjeća ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

“Imamo nekoliko proizvoda kojima su ograničene marže, a ostalo je slobodno. Onda se to kod nas bukvalno shvati da može svako da diže cijene kako hoće”, ističe predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Zvono Bijeljina.

A tako i rade. U proteklih nekoliko mjeseci porasla je i cijena mesa, ulja, riže, ali i konzumnih jaja. Trgovci na pijaci zadovoljno trljaju ruke.

Sve su duži i redovi pred javnim kuhinjama. Broj građana u stanju socijalne potrebe sve je veći. S druge strane, zaokupljeni raspodjelom vlasti, nadležni ne vide ove prizore. A moglo se. Osim privremenih mjera – poput akciza na gorivo, pa do provođenja ekonomskih reformi. Budžeti puni. Samo od indirektnih poreza od početka godine prikupljeno je oko 1,3 milijarde maraka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision