Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Ima se, more se – Raspolaganje finansijama nije jača strana federalnih institucija – NIŠTA BOLJE ni na državnom nivou

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne vodi previše računa o tome da pravilno knjiži rashode, troši u granicama odobrenog ili pak štedi, što pokušava, doduše neuspješno većina institucija. To se iščitava iz revizije Predsjedništava za 2015. koje je dobilo pozitivnu ocjenu iako ima mnogo nepravilnosti. Ukupno izvršenje proračuna za 2015. godinu iznosilo je 6.579.843 KM, od čega se na takozvanu neposrednu potrošnju odnosilo 5.557.549 KM, a na troškove ureda, odnosno oficira za vezu, 1.022.294 KM.

Ukupno ostvarene bruto plaće i naknade iz plaća iznose 2.971.265 KM, od čega se na neto plaće i naknade odnosi 1.717.075 KM, a na poreze i doprinose 1.254.190 KM. Na kraju 2015. u Predsjedništvu je bilo 94 uposlenih. Tokom godine radni odnos je zasnovalo ukupno 20 osoba, od čega na određeno vrijeme za rad u uredima članova Predsjedništva 13 savjetnika, dva suradnika, dva vozača, dva tehnička tajnika i vozač u službi za protokol i ceremonijal. Radni odnos je prestao za 12 osoba.

Putovanja i dnevnice

U Predsjedništvu BiH pojedine osobe prekovremeno rade tijekom skoro cijele godine i za to primaju naknade. Na ime naknade produženog rada Predsjedništvo je u 2015. godini isplatilo sredstva u neto iznosu od 49.495 KM. -Pojedini zaposleni su imali i do devet mjeseci prekovremenog rada u iznosima do 40 sati mjesečno, a svi prekovremeni sati, iznad 40 sati, se preraspodjeljuju na slobodne dane, stoji u revizorskom izvješću. Tokom godine su isplaćivane stimulacije zaposlenim na osnovu pojedinačnih rješenja glavnog tajnika u ukupnom neto iznosu od 19.813 KM.

Naknade troškova zaposlenih ostvarene tokom 2015. godine iznose 356.028 KM. Značajni iznosi odnose se na naknade za topli obrok (111.546 KM), naknade troškova prijevoza (68.386 KM), naknade troškova smještaja zvaničnika (45.046 KM), naknade za odvojen život (36.924 KM) i regres za godišnji odmor (21.316 KM). Zanimljiv podatak je i da je za putne troškove izdvojeno 487.153 KM. Od tog iznosa, izdaci za troškove putovanja u inozemstvo iznose 430.033 KM, a troškovi putovanja u zemlji iznose 57.119 KM. Značajniji iznosi vezani za službena putovanja odnose se na troškove smještaja u inozemstvu (170.360 KM), troškove prijevoza u inozemstvu (150.164 KM), troškove dnevnica u inozemstvu (99.114 KM) te troškove smještaja za službena putovanja u zemlji (30.453 KM). Revizori su utvrdili kako sustav kontrole putovanja nije efikasan, te kako se iz putnih naloga ne mogu uvjeriti u opravdanost putovanja pojedinih uposlenika Predsjedništva.

Telefoni bez limita

Kada su u pitanju troškovi za telefone revizori su skrenuli pozornost na to da se skoro svakog mjeseca pojedinim rukovodećim uposlenicima u Predsjedništvu odobravaju prekoračenja sredstava za mobilne telefone iako je pravilnicima svim visokopozicioniranim uposlenim odobreno korištenje telefona od nekoliko stotina maraka. Izdaci telefonskih i poštanskih usluga iskazani su u iznosu 136.892 KM, a odnose se na izdatke za fiksne telefone (49.038 KM), mobilne telefone (69.938 KM), izdatke za Internet (6.866 KM), poštanske usluge (10.140 KM) te izdatke za brzu poštu (909 KM).

Članovima Predsjedništva BiH troškovi mobilnih telefona su neograničeni, šefovi ureda imaju 200 KM, savjetnici u uredima 150 KM, vozači i tehnički tajnici u uredima 100 KM dok se u Sekretarijatu dozvoljeni iznosi kreću u rasponu od 120 KM za glavnog tajnika do 25 KM za tehničke tajnike i vozače. Pravo na naknadu ovih troškova tokom godine imalo je ukupno 66 osoba.

Ono što je zanimljivo jeste i da je Predsjedništvo u 2015. godini potpisalo 52 ugovora o djelu, od čega su tri osobe bile angažirane svaki mjesec. Za njihove plaće potrošeno je 205.556 KM. Unajmljivane su razne osobe, kako čistači, tako i ekonomisti, tajnici, lektori, vozači….

Nabavka auta

Veliki novac izdvojen je i za upotrebu i održavanje 34 službena automobila i iznajmljivanje jednog automobila. Za gorivo, pranje automobila i gume izdvojeno je 343.969 KM.

Kada je u pitanju reprezentacija, odnosno troškovi službenih ručaka, sokova i kava, u Predsjedništvu je potrošeno 203.156 KM.

Pravo na korištenje sredstava reprezentacije imaju članovi Predsjedništva (mjesečno do 2.500 KM), šefovi ureda zajedno sa savjetnicima članova Predsjedništva do 1.000 KM te zaposleni u Sekretarijatu do 1.600 KM. Pored toga, definiran je i pojam zajedničkih troškova, kao i troškova reprezentacije u Tajništvu.

Na kraju balade o rastrošnosti u Predsjedništvu valja kazati kako su u 2016. godini izdvojili 200.000 maraka za kupovinu automobila koji im je isporučen u 2016. godini.

Na “materijalne troškove” i mobitele potrošili 15 miliona KM više nego 2014. godine

Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH /FBiH/ za prošlu godinu dobio je negativno mišljenje, a revizori ukazuju na niz propusta u korištenju budžetskih sredstava i tvrde da se kršio zakon.

Tekući transferi su planirani, odobreni i realizovani bez jasnih i mjerljivih kriterijuma na osnovu kojih je izvršen izbor korisnika sredstava, prenosi Federalna televizija.

Ocjenu i rangiranje zahtjeva za dodjelu sredstava potencijalnih korisnika i utvrđivanje iznosa sredstava prema tim zahtjevima nisu izvršeni u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2015. godinu, te nije obavljen adekvatan propisani nadzor nad namjenskim utroškom doznačenih sredstava niti su pojedine institucije kojima su doznačeni transferi imale zakonski osnov da se finansiraju iz Budžeta FBiH.

Evidentirani su brojni propusti, od kojih i taj da su za 13,6 miliona KM veći izdaci za materijale i usluge u odnosu na prošlu godinu.

Službena putovanja u BiH i van nje koštala su više od dva miliona KM, pri čemu su uočene brojne nepravilnosti prilikom pravdanja putnih naloga.

Približno dva i po miliona KM potrošeno je na telefon i internet, a revizori su zatražili preispitivanje zaključka Vlade FBiH o pravu korištenja službenih telefona.

Povećani su i troškovi za iznajmljivanje smještaja institucija, za nešto više od milion KM u odnosu na 2014. godinu.

Istovremeno, zamjerke su upućene na to da nisu preduzete nikakve mjere da se naplati više od 28 miliona KM potraživanja od krajnjih korisnika kredita koje je Vlada odobrila.

Značajna sredstva isplaćena su za naknade zaposlenima u institucijama za rad u stručnim komisijama, iako su te poslove dužni da obavljaju u sklopu svojih redovnih obaveza.

IZVOR: Dnevni list

Raspolaganje finansijama nije jača strana federalnih institucija. Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH za prošlu godinu dobio je negativno mišljenje. Revizori ukazuju na niz propusta u korištenju budžetskih sredstava. Tvrde, kršio se zakon.

«Tekući transferi su planirani, odobreni i realizovani bez jasnih i mjerljivih kriterija na osnovu kojih je izvršen izbor korisnika sredstava. Ocjenu i rangiranje zahtjeva za dodjelu sredstava potencijalnih korisnika i utvrđivanje iznosa sredstava po istima nisu izvršeni u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2015. godinu, te nije obavljen adekvatan propisani nadzor nad namjenskim utroškom doznačenih sredstava niti su pojedine institucije kojima su doznačeni transferi imali zakonski osnov da se finansiraju iz Budžeta FBiH».

Nije se štedjelo sa sredstvima iz federalne kase. Evidentirani su brojni propusti. 13,6 miliona maraka veći su izdaci za materijale i usluge u odnosu na prošlu godinu. Službena putovanja, u državi i van nje, koštala su više od 2 miliona maraka, pri čemu su uočene brojne nepravilnosti prilikom pravdanja putnih naloga. Približno dva i po miliona maraka potrošeno je na telefon i internet, a revizori su zatražili preispitivanje zaključka Vlade FBiH o pravu korištenja službenih telefona. Povećani su i troškovi za iznajmljivanje smještaja institucija, za nešto više od milion maraka u odnosu na 2014. godinu. Uprkos zamjerkama i negativnom mišljenju, federalni premijer Fadil Novalić tvrdi – radimo bolje od prethodne Vlade i ne postoji nikakva tendencija da poslujemo izvan zakona.

A revizori su jasni – kršio se zakon, a na brojnim stavkama moglo se uštedjeti. Istovremeno, zamjerke su upućene na to da nisu poduzete nikakve mjere da se naplati više od 28 miliona maraka potraživanja od krajnjih korisnika kredita koje je Vlada odobrila. Značajna sredstva isplaćena su za naknade uposlenicima u institucijama za rad u stručnim komisijama, iako su te poslove dužni obavljati u u sklopu svojih redovnih obaveza. I tim redom dalje. Samo stavke koje smo spomenuli ukazuju na neodgovoran odnos prema budžetskim sredstvima, dok istovremeno raste zaduženje kod MMF-a.

federalna.ba

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision