Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
ICMP: Prezentacija izvještaja o nestalim osobama u BiH – PRONAĐENE 23.000 OSOBA OD 30.000 NESTALIH U BiH

Izvještaj i prezentacija ICMP-a “Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: Pregled stanja” koji govori o nastojanjima da se pronađu i identificiraju nestale osobe iz BiH, biće predstavljen danas u Sarajevu, saopćio je ICMP. Ovaj izvještaj daje prikaz koraka koji su načinjeni u pravcu osnaživanja porodica nestalih osoba i uspostave institucija koje će dogoročno nastaviti traganje za nestalim, ali i naučnih inovacija koje su napravile ogromne napretke u broju identifikacija. Prvi put su sve dostupne informacije o nestalim osobama spojene u jednu detaljnu, sistematičnu pisanu cjelinu. Izvještaj daje dokumentovane informacije o traganju za nestalim širom BiH, otklanja nejasnoće te na pristupačan način predstavlja činjenice. Na kraju, izvještaj daje jasne preporuke o tome šta je sve neophodno uraditi kako bi se osigurao nastavak traganja za preostalim nestalim osobama. Prezentaciju će voditi direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, a njoj će se pridružiti ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson, ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, glavni tužilac BiH Goran Salihović, te predsjednik Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović. Na prezentaciji će, također, biti prisutni i predstavnici udruženja porodica nestalih osoba i organizacija civilnog društva. Svi zajedno će istražiti najvažnije elemente izvještaja te razgovarati o budućim koracima.

Više od 70 posto nestalih osoba u ratovima na području bivše Jugoslavije pronađeno je otkada je ICMP osnovan 1996. godine na samitu G-7 da bi se osigurala saradnja vlada u pronalaženju i identifikaciji približno 40.000 nestalih, kazala je danas u razgovoru za Agenciju FENA direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger. Naglasila je da su u Bosni i Hercegovini, koja je imala najveći broj nestalih osoba, više od 30.000, pronađene gotovo 23.000 te je ovo do sada najveći broj pronađenih i identificiranih osoba nakon ratnih sukoba ikada bilo gdje u svijetu. “Pronalazak i identifikacija tako velikog broja nestalih osoba je kompleksan proces koji je uključivao i pružanje podrške BiH u izgradnji institucija, izradama nacrta zakona, radu s porodicama nestalih koristeći moderne naučne metode kao što su metoda analize izolirane DNK”, kazala je Bomberger. ICMP je oduvijek vrlo tijesno sarađivao s donosiocima odluka u BiH što podrazumijeva i porodice nestalih kao i izabrane predstavnike naroda BiH, policiju, ured tužioca BiH, državni sud i Institut za nestale osobe BiH.

Također, ICMP je pomogao BiH u sačinjavanju prvog ikada napisanog Zakona o nestalim osobama te je jedan od osnivača Instituta za nestale osobe BiH, a pružio je podršku BiH u kreiranju Centralne evidencije nestalih osoba (CEN) te zagovara osnivanje fonda za podršku porodicama nestalih.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision