Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Ibrahimagić: Ustavni sud BiH ne može samoinicijativno ukloniti neustavne odredbe Izbornog zakona
Ustavni sud BiH BI 6. jula trebao da odluči hoće li ukinuti neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor delegata u federalni Dom naroda, a po apelaciji Bože Ljubića.
Ustavni sud ne može na svoju inicijativu mijenjati svoju odluku ukoliko nema zahtjeva nekog zainteresovanog pravnog subjekta, da bi Sud ocijenio i procijenio ispravnost tog zahtjeva, istakao je za Vijesti.ba profesot Ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

VIJESTI.BA: Ustavni sud BiH BI 6. jula trebao da odluči hoće li ukinuti neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor delegata u federalni Dom naroda, a po apelaciji Bože Ljubića. Kakvu odluku očekujete?

IBRAHIMAGIĆ: Ako nema zahtjeva neke organizacije koja je zainteresovana da se ukine ta odluka, Ustavni sud BiH po službenoj dužnosti ne može pokretati postupke. Tačno je definisano ko može biti tužitelj. Prema tome, Ustavni sud ne može na svoju inicijativu mijenjati svoju odluku ukoliko nema zahtjeva nekog zainteresovanog pravnog subjekta, da bi Sud ocijenio i procijenio ispravnost tog zahtjeva.

Ukoliko Sud bude želio da ispravnost, onda provjerava argumentaciju tužitelja, vrši novu analizu. Ako ne ustanovi nove činjenice koje bi mogle da promijene odluku Suda, on neće promijeniti odluku. Sud ne reaguje na javno mnjenje, jer se radi o posljednjoj instanci koja odlučuje.

Kada prođe zadati rok od šest mjeseci, Ustavni sud BiH može proglasiti te odredbe neustavnim u odnosu na Ustav BiH, jer se radi o Ustavu FBiH. Radi se o Domu naroda FBiH. Parlament je dužan da to uradi.

VIJESTI.BA: Iz HDZ-a poručuju da će bez izmjena biti nemoguće implementirati rezultate izbora. Kakav je Vaš stav po ovom pitanju?

IBRAHIMAGIĆ: U jednom od prošlih mandata bilo je pokušaja od strane HDZ-a da blokira formiranje Doma naroda FBiH time što iz reda Hrvata iz kantona gdje oni imaju većinu neće doći na sjednicu ovog doma. U tom slučaju intervenisao je visoki predstavnik koji je smatrao da ovaj dom može da funkcioniše sa 30, od potrebnih 57, izabranih i potvrđenih delegata.

VIJESTI.BA: Može li se, uslovno rečeno, udovoljiti odluci Ustavnog suda po Ljubićevoj apelaciji?

IBRAHIMAGIĆ: Moguća je mala izmjena. Naime, sada stoji odredba da u Domu naroda mora biti predstavljen iz svakog kantona po jedan delegat iz reda konstitutivnih naroda. U FBiH postoje, kao što je poznato, kantoni i sa hrvatskom i sa bošnjačkom većinom. Ljubić ide za tim da kantoni sa većinskim hrvatskim stanovništvom imaju više predstavnika u odnosu na kantone gdje su većina Bošnjaci. Ako imaju jednog izabranog Hrvata u kantonalnoj skupštini, onda on ima pravo da bude u Domu naroda.

VIJESTI.BA: Na koji način? 

IBRAHIMAGIĆ: Dakle, smatram da bi bilo potrebno regulisati ovo pitanje. Ne mora svaki kanton imati predstavnike iz sva tri konstitutivna naroda kada je riječ o Domu naroda. Umjesto toga, ako je jedan predstavnik u kantonalnoj skupštini, može biti i biran. U tom slučaju, recimo, iz kantona sa većim brojem Hrvata mogli bi biti izabrana dva, tri predstavnika u Dom naroda, kako bi bio popunjen Klub Hrvata u ovom domu sa svojih 17 delegata.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision