Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
I dalje pristižu reakcije na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Pristižu reakcije na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Politčki akteri iz Federacije BiH su saglasni da je ova presuda od historijskog značaja, jer je potvrdila umiješanost Srbije u ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, dok Milorad Dodik, predsjednik RS-a, negoduje.

“Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Haagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu”, rekao je Dodik.

Iz SDA navode kako posebno značajnim smatraju da je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću utvrđeno da su bili dijelom udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević, čiji je cilj bio da se ubistvima, deportacijama i progonom dio teritorije Bosne i Hercegovine etnički očisti od nesrpskog stanovništva.

Naša stranka podsjeća kako je ova presuda pečat na sve dosadašnje dokaze o Srbiji kao agresoru na Bosnu i Hercegovinu te njenoj neupitnoj podršci zločinima koji su rezultirali stotinama hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih i prognanih građana naše zemlje.

Delegat u Domu naroda BiH Ilija Cvitanović (HDZ 1990) napominje kako ova presuda pokazuje apsolutno uključenost obavještajne agencije Jugoslavije u ono sve što se događalo u Hrvatskoj i u BiH.

„Ovog dana padaju sve one priče da se radilo ovdje o građanskom sukobu. Znači, iz ove presude se eksplicite vide da je bila agresija na BiH“, izjavio je SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

Iz NiP-a ističu kako je ovom presudom sudski potvrđena činjenica da je Srbija, uključujući njen politički, vojni i policijski vrh, direktno vodila rat protiv Bosne i Hercegovine i to sa ciljem stvaranja etnički čiste države.

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim čelnicima SDB-a Srbije, konačna je pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog “srpskog sveta” iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije, smatra član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Bećirović zahtijeva od UN-a da arhiv Haškog tribunala prebace u Sarajevo

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović se oglasio povodom konačne presude Apelacionog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv čelnih ljudi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića. “Iza nas je 30 godina historije Haškog tribunala, na temeljima presuda moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini. Konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću bliže smo utvrđivanu pune istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Bećirović.

Dodao je da je konačna presuda jasna poruka političarima iz susjednih država ali i neki iz BiH da se politika sile, agresije, genocida i zločina ne isplati i da uvijek postoje mehanizmi koji će ustvrditi krivicu.”Haški tribunal ostavio je ogromnu arhivu o genocidu i drugim zločinima. Ukupno je izrečeno 1500 godina zatvora i 7 doživotnih kazni”, podsjetio je Bećirović.Zatražio je od UN-a da se arhivska građa Haškog tribunala premjesti u Sarajevo.”Ponovo tražim da Ujedinjene nacije donesu pravedno rješenje i da kompletnu originalnu arhivu tribunala pohrane u glavnom gradu BiH. Milioni štampanih stranica, tonskih i video snimaka, tajnih dogovora koji oslikavaju šta se dešavalo trebaju biti pohranjeni u Sarajevu”, rekao je Bećirović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision