Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2022. Region
Hrvatski Sabor odlučuje o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Hrvatski sabor danas na vanrednoj sjednici odlučuje o vladinom prijedlogu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u okviru Misije EU za podršku Ukrajini (EUMAM).

Za odluku o učešću u misiji EUMAM koja, uz ostalo, uključuje obuku do stotinjak ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj moraju imati dvotrećinsku većinu, 101 glas, prenose hrvatski mediji.

Ministri spoljnih poslova EU među kojima i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman su prošlog mjeseca donijeli odluku o osnivanju Misije EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini.

Grlić Radman je kandidovao Hrvatsku bez prethodne saglasnosti hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji se kasnije usprotivio učešću Hrvatske u ovoj misiji tvrdeći da je protivustavna.
    
Prema vladinom prijedlogu, Hrvatska bi uz druge članice EU trebalo da pošalje 80 oficira Oružanih snaga koji će učestvovati u komandovanju misije i obuci ukrajinske pešadije.

Istovremeno bi Hrvatska na obuku na svojoj teritoriji primila do 100 ukrajinskih vojnika, uglavnom vođa manjih jedinica, instruktora, borbenih spasilaca te pripadnika inženjerije i saniteta.

Milanović je i dalje protiv učešća Hrvatske u ovoj misiji, jer smatra da je protivno Ustavu. 
    
Odluka o tome da li će vladajući uspjeti da dobiju podršku opozicije da glasuju za misiju EUMAM zavisi od najvećeg opozicionog kluba Socijaldemokrata.

Premijer Andrej Plenković rekao je juče da odgovornost za odluku o učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika nije na parlamentarnoj većini već na opoziciji i da ishod glasanja neće biti pokazatelj odmjeravanja snaga između njega i Milanovića.

“Ne, ovo je odluka o misiji, mi imamo svoju politiku koja je u hrvatskom interesu, principijelna, konzistentna, na tragu zdravog razuma i logična pozicija s obzirom na naše iskustvo i naš snažan međunarodni položaj kao članice NATO-a, EU, šengenskog prostora, evropodručja”, rekao je Plenković. 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision