Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Aprila. 2023. Region
Hrvatski sabor izglasao zakon kojim se pooštravaju kazne za ustaške pozdrave

Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira te drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak 4.000 eura.

Za izmjene je glasalo 77 zastupnika, a 50 je bilo protiv, prenosi Hina.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice “Za dom spremni”, kao i širenje lažnih vijesti, sankcionirat će se kaznom od 700 do 4.000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2.000 eura.

U iznosima od 200 do 1.000 eura kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančenje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Sabor je spomenuti Zakon izmijenio u hitnoj proceduri, čemu se protivila i lijeva i desna opozicija koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), HDZ-ovog koalicijskog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zastupnici su ponovno “otklizali” u međusobne uvrede, pa je predsjednik Sabora podijelio niz opomena.

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna grupa za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision