Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2016. Region, Vijesti
Hrvatski politički vrh pomno prati razvoj situacije u BiH, spremni zaštititi Hrvate

“Hrvatska će na događaje u BiH već sljedećih dana reagirati na visokom nivou prema Evropskoj uniji i SAD-u, kao i kroz Vijeće za implementaciju mira i odigrat će čvrstu i aktivnu ulogu”, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u New Yorku na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozorno prati sve što se događa u BiH, a hrvatski je prioritet, među ostalim, ukazati međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata.
“Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH”, rekao je Jutarnjem listu dr. Mate Granić, savjetnik hrvatske predsjednice. U New Yorku će se susresti i hrvatski i bh. šefovi diplomatija Miro Kovač i Igor Crnadak te razgovarati o stanju u toj državi.
“Očito, lokalni su izbori i mnogi pokušavaju loviti u mutnom”, kaže ministar Kovač.
“U ovom se trenutku u BiH događa više značajnih procesa. S jedne strane je najava referenduma u RS koji je međunarodna zajednica osudila. Osuda je stigla i od Vijeća za implementaciju mira, osim od Rusije. I naša je predsjednica zauzela vrlo jasan stav u vezi s referendumom”, kaže za Jutarnji list dr. Mate Granić. Predsjednicin savjetnik tvrdi da se paralelno odvijaju i drugi procesi, prije svega nastojanje Brisela da BiH započne pregovore o ulasku u EU.
“To je izuzetno ohrabrujući potez koji Hrvatska podržava”, naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH koji će značajno odrediti budućnost cijele države, a kada je riječ o hrvatskom korpusu postoji i četvrti važan proces koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što prije doći na dnevni red. “Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, prije svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH. Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsjednice, ali čvrsto vjerujemo i nove hrvatske Vlade”, tvrdi dr. Granić.
Nakon što je izgledno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procjena da će biti i znatno bolja saradnja u državnom vrhu i jasan stav prema BiH.
“Sada postoje uvjeti da Hrvatska ima jednu i jedinu državnu politiku prema BiH i to je potpuno nov kvalitet. Toga do sada nije bilo i zato je važna buduća sinergija predsjednice i premijera”.
Treba podsjetiti da Andrej Plenković dobro poznaje stanje u BiH, a kao europarlamentarac u decembru prošle godine bio je jedan od glavnih organizatora vrlo zapaženog skupa o BiH u Briselu na kojem je uz vrlo ugledne sudionike govorila i visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federica Mogherini.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision