Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2023. Region
Hrvatski ministar finansija upozorava: Rast cijena bi mogao ugroziti turističku sezonu

Ministar finansija Hrvatske Marko Primorac izjavio je u srijedu da porast cijena brine, a da nastavak takvih trendova može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito ekonomiju. 

– Kada čujete koliko te cijene rastu to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih učinaka takvog porasta cijena – izjavio je Primorac nakon sjednice Vlade, odgovarajući i na pitanje o kuglici sladoleda, koja često košta i tri eura.

Brine rast cijena pojedinih proizvoda

Ukoliko cijene nastave rasti tom dinamikom, ustvrdio je Primorac, to je nešto što može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito ekonomiju.

Pojasnio je da, iako službena statistika ukazuje na kontinuirano slabljenje inflatornih pritisaka, brine rast cijena pojedinih proizvoda.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, a u kontekstu i ekonomske situacije u kojima se nalaze ključna tržišta, pa tako između ostalog i Njemačka koja je zapala u tehničku recesiju, Primorac je rekao da lično “ima jednu bojazan u smislu ostvarenja dobrih rezultata, s obzirom na najave”, ustvrdivši da su cijene doista previsoke.

– Ima li za to opravdanja, ja lično sumnjam, ne želim ulaziti u pojedine sektore – izjavio je Primorac, podsjetivši i na Vladino subvencioniranje cijena energenata, kao i niže stope PDV-a na pojedine proizvode i usluge.

Pozvao sve na oprez

Rekao je i da podaci o dobiti i maržama poduzeća ukazuju na to da su od povećanih cijena najveću korist ostvarili upravo poduzetnici.

Naglasivši da nikoga ne proziva, Primorac je pozvao sve poslovne subjekte na oprez.

– Kratkoročno neopravdano povećanje cijena i kratkoročna korist i zarada mogli bi dugoročno imati vrlo nepoželjne učinke – poručio je ministar finansija.

U kontekstu visokih cijena na Jadranu o kojima mediji svakodnevno izvještavaju, Primorac je upitan i o punjenju državnog budžeta, na šta je odgovorio da stope rasta prihoda od prikupljenih poreza “nisu nevjerovatne već konzistentne”, pri čemu je vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na prošlu godinu veća oko 20 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision