Utorak, 14. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2019. Region
HRVATSKA: VODOSTAJI IMAJU TENDENCIJU DALJNJEG PORASTA

Uslijed intenzivnih padavina tokom vikenda te prognoziranih padavina za prvu polovicu sedmice, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta. Posebno je to izraženo na slivu Save, Une i Kupe, saopštili su Hrvatskih voda. Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

U Hrvatskoj Kostajnici brane se kuće

Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava rekao je za Hrvatski radio da je u najteže stanje na području Hrvatske Kostajnice.

Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine.

Radnici čine sve kako bi spriječili da Una ugrozi ljude. Ali, rijeka raste prebrzo pa se od nasipa duž korita odustalo – brane se najugroženije kuće.

Na nekoliko lokacija u gradu – opskrba pitkom vodom vrši se iz cisterni. Zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije. U iduća dva dana past će nova obilna kiša, što će uz visoke vodostaje pritoka Une iz susjedne BiH povećati vrh ionako visokog vodenog vala, koji se očekuje večeras.


Iz turističkog naselja Korana spašeni turisti

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica na karlovačkom području. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista, među kojima i dvoje djece. Mostovi su teško oštećeni, komunikacija prekinuta.


U Karlovcu vrhunac vodnog vala, bez veće opasnosti

Prema prognozama Hrvatskih voda, u prijepodnevnim satima očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom. No, vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 cm, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite.

– Oko podneva očekujemo vodostaj Korane i Kupe u Karlovcu oko 750 cm, a to je na granici za proglašenje izvanrednih mjera odbrane od poplave. Zbog porasta vodostaja bosanskih rijeka (Sane, Une i Vrbasa) očekujemo porast vodostaja Save nizvodno od Jasenovca, od oko 880 cm, rekao je Čavlović.

Unatoč tome traje punjenje vreća pijeskom, zatvaraju se otvori na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja. Montirat će se i mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanje Kupe na prometnicu D 36.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka, te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama.

U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja.


Rastu vodostaji Save i rijeka u Lici

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision